ŽIVOT VRIJEDAN 100 MARAKA Dodikov SNSD i Bakirov SDA pred izbore potrošili naših 140 milijuna maraka

SDA BIH,SNSD,opći izbori 2022

Samo SDA i SNSD u vrijeme kampanje zlouporabama proračuna potrošili su 139.687.750 KM. Nadaju se da će naprasna briga za gladan narod osigurati nove fotelje. Pročitajte analizu Žurnala - vrijedi li glas zaista 100 KM ili je daleko skuplja budućnost djece Bosne i Hercegovine.

Samo mjesec dana predizborne kampanje bilo je potrebno da SDA i SNSD opustoše proračune. U kampanjama u kojima su bezočno priznavali kriminal i prijetili svim građanima koji im ne daju glas na Općim izborima u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 2. listopada, na pet stavki tobožnje pomoći ugroženom stanovništvu potrošili su 139.687.750 KM - novca tih istih građana. - 100.000 KM za 211.015 demobiliziranih branitelja Vojske RS.

- Po 750 KM za socijalno ugrožene u RS, ukupno 987.750 KM.
- Umirovljenicima, za njih 188.887, dva puta po 18.800.000 KM. Ukupno 37.600 KM!
- Socijalna pomoć Vlade Federacije BiH, po 100 KM za 530.000 građana. Ukupno 53.000.000 KM!
- Pomoć iste Vlade od po 100 KM za, imaju obraza priznati, 270.000 nezaposlenih. Ukupno 27.000.000 KM...

"Još ovdje ima i umirovljenika, tamo negdje oko 25, 26, 27. dobit ćete još po 100 KM pored mirovine. A kada nam oporba kaže: 'To vi radite zbog izbora', ja kažem: "Naravno, zbog čega bi radili, je li tako?'“, rekao je na jednoj od tribina Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Nakon ovih riječi čuo se glasan smijeh prisutnih, pa dugo podvriskivanje zajapurenih aktivista i umirovljenika koji su mu klicali.

Dodik je svestran, koristi i društvene mreže pa i tvita:

„Danas počinjemo s isplatom jednokratne pomoći od 1.000 KM nezaposlenoj djeci poginulih branitelja. Ovo je jedan vid podrške i u narednom razdoblju jedan od prioriteta bit će nastavak podrške zapošljavanju ove kategorije.“

Naredno razdoblje bit će, dakako, za dvije godine, kada će neka nova predizborna kampanja nezakonito gutati milijune maraka poreznih obveznika. Čini se da je kompletan SNSD zadao sebi zadatak – obećavaj i troši!

Slaven Ristić (poznatiji kao prijatelj SNSD premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, koji je zabrinut Institutu za javno zdravstvo RS, za 4,5 milijuna maraka, umjesto mobilne bolnice prodao šatorčinu) danas je kandidat za zastupnika u Narodnoj skupštini RS. Usta su mu puna poštenja i hvale za velikog vođu. Da bi, valjda, sačuvao sebe na slobodi poručivao je:

„Važnije nego ikada je sačuvati Željku i Dodika. Da sačuvamo to što smo stvorili, da pravi ljudi dođu na prava mjesta, da smo dio rješenja a ne dio problema, da zadržimo RS i damo šansu mlađima, boljima i pametnijima od nas, a to možemo samo ako budemo imali svoju državu.”

Na mjestu direktora sada već u stomilijunske dugove potonulog Univerzitetskog kliničkog centra RS je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić. Javnom zdravstvenom ustanovom upravlja baš onako kako mu partijski šef upravlja Republikom – bahato. Sve što mu se iz džepova osiromašenih građana slije u kasu UKC-a, završi u vlastitoj promociji i promociji partije. Zanimljivo, baš u kampanji, polovinom rujna, s kompletnom SNSD svitom, otvorio je kardiokirurgiju, za koju su građani izgrcali desetine milijune maraka, kroz uglavnom namještene natječaje podobnim tvrtkama.

„Godinama smo radili na tome kako bi ova zdravstvena ustanova dobila status s kojim može stati rame uz rame s drugim najsuvremenijim ustanovama“, naveo je, iako mu na odjelima često nema liječnika specijalista i medicinskih sestara.

Nalaze se u njemačkim bolnicama.

Za promociju samog sebe, s logom UKC-a, koristi i odavno odmetnuti javni servis građana RS, poznatiji kao Radio-televizija RS. Bilbordima, združenim snagama, najavljivali su dokumentarni film „Od vizije do pobjede“. Šta je točno vizija i u čemu je to pobjeda – Đajić nema vremena da objašnjava narodu čiji novac troši, morao je pokoji put skoknuti i na koncert, da zapjeva s umirovljenicima pod šatorom.

I Fadil je tu! Novalić. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine. Uzadnica obitelji Izetbegović, koja obećava spektakle i reality iz snova u skupštinskim klupama. Ni uhićenje zbog milijunskog kriminala u vrijeme pandemije nije ga odlijepilo od fotelje. Deset dana prije izbora rekao je:

„Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru dopunila je svoju raniju uredbu o pomoći stanovništvu pogođenom poskupljenjima usljed globalne inflacije. Ovom dopunom iz proračuna omogućena je isplata jednokratne novčane pomoći od po 100 KM i za nezaposlene osobe u Federaciji, kao što je već ranije učinjeno i za više od 530.000 građana. Podsjećanja radi, u kolovozu su ove isplate izvršene za umirovljenike, branitelje, osobe s invaliditetom, civilne žrtve rata, socijalne kategorije koje primaju novčanu i drugu pomoć, a za što su iz proračuna FBiH izdvojena sredstva.“

„Poštovana direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu“, kako Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića, želi da je se oslovljava, iz dana u dan pokazuje kako je tu zdravstvenu ustanovu, koju u životu održavaju građani, privatizirala. Na skupovima se hvali rezultatima koje samo ona vidi, a u TV intervjuima koristi logo ustanove. Kandidatkinja je za Skupštinu Kantona Sarajevo. Nema program za bolji život građana, ali zato obećava:

„Ako ja uđem u Skupštinu KS, to će biti jako zanimljivo. Morat ćete gledati svaku skupštinu. Da, bit će to spektakl, sigurno. Bit će to borba s jednom dunđerskom strujom koja se prikazala odlično.“

Kada sve obeća, onda igra na kartu straha, kopa po kostima brutalno ubijenih u proteklom krvavom ratu i prijeti novim masovnim grobnicama.

„Selam alejkum i dobro večer. Selamim vas, a selamim i luzere zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli groznim putevima koji će ponovno ako uspiju, kako reče naš Amor, voditi u Tomašice, logore, strašite i masovne grobnice.“

Masovne grobnice iz vremena korone, nažalost, nije spominjala. Umorna, uvečer bi se povukla u tišinu doma na Poljinama.

Istu mračnu ulogu imala je i Jelena Trivić, kandidatkinja oporbe za predsjednicu RS. Grobovi iz Jasenovca, grobovi iz proteklog rata, vijenci, najprizemniji oblik nacionalizma i klicanja da se „srpsko junaštvo mora pamtiti i slaviti“ obilježili su njen predizborni šou. Svjetlo današnjoj djeci i mladima nije nudila, dok je na tribinama primala poklone zadivljenih domaćica.

Ima još onih koji se zovu oporbom, promjenom, boljim životom, danom koji je osvanuo ili se hvale našom zemljom ili trećim putevima. Nisu zaobišli zlouporabe.

Gradonačelnik Banjaluke PDP-ov Draško Stanivuković svakodnevno je u mjesec dana kampanje memorandum Gradske uprave koristio kako bi promovirao „vlastite uspjehe“ financirane proračunskim novcem. Kako je i navikao u dvije godine mandata, sve je predstavljao na danonoćno organiziranim konferencijama za novinare. Baš, na primjer, 26. rujna poručio je da će davati izjave prije nego što uruči ugovore za 107 samostalnih poduzetnika. „Usputno“, u najavi, napisao je kako je vrijednost subvencija 880.000 KM.

Obilazio je i vrtić u Vrbanji, obećavajući da će uskoro biti otvoren, obilazio je vodovodne cijevi po selima, autobuska stajališta, šetališta, postavljao kanalizacijske cijevi po periferiji Banjaluke i poručivao da RS mora da se brani, da joj se služi, da se voli... Građevinske dozvole tajkunima svih režima nije razjašnjavao, nije se doticao nezakonitih zapošljavanja u ured, ali i kompletnu Gradsku upravu, nije spominjao mobing zaposlenih niti namještanje poslova njemu bliskim ljudima...

Kako su mu tužitelji dozvolili da, umjesto u plafon zatvorske ćelije, gleda u Velikog medvjeda, lider DNS-a Nenad Nešić ima „viziju trećeg puta za RS“. Dok mu dječačka mašta luta po bespućima svemira, sjeti se i „Puteva RS“, koje je svojevremeno pustošio. U kampanji ih obilato koristi.

„Trudio sam se da ulaganja budu ravnomjerna. Samo u 2019. godini izdvojeno je 25 milijuna maraka u putnu infrastrukturu Istočne Hercegovine. Urađen je put Trebinje-Ljubinje, rekonstruirane su brojne ulice, poput Miloša Obilića u Nevesinju, urađena rekonstrukcija centra Trebinja i obilaznica. Radilo se maksimalno u Hercegovini i svakom drugom kraju i moram primjetiti da to sada nije slučaj.“

Poručivao je da je upravljao Putevima, pa će moći i Republikom Srpskom.

Zlouporabama javnih resursa u tvrti bavio se i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo. O postignućima Vlade SŽ, uz nezaobilazne nove tramvajske šine, svakodnevno obavještava građane koji su sve to i financirali. I on nije odolio izazovu da iz proračuna, u predizborno vrijeme, ne podijeli po 100 KM „najugroženijim zbog poskupljenja energenata“. U video uratku šest minuta je nabrajao "uspjehe" plaćene javnim novcem.

"Video bi trajao puno duže, ali smo nabrojali samo najbitnije. Ponosan!"

Njemu se pridružila i Benjamina Karić, SDP-ova gradonačelnica Sarajeva, koja se hvali razgovorima s ambasadorima, gradonačelnicima, spomenicima... Zapravo, poslom zbog kojeg prima plaću! Za to vrijeme, Kenan Magoda, kandidat SDP-a, na natječaju traži da se Turistička zajednica SŽ promovira isključivo u „Oslobođenju“ i na portalu „SportSport.ba“. Sve to iz proračuna plaća oko 40.000 KM.