ZGRADA KIC-a u ČITLUKU Objekt je već trebao biti gotov, no zbog loših procjena sve stoji

Čitluk, KIC, Kulturno informativni centar, Čitluk, KIC, općina čitluk
Hercegovina.info

Još u siječnju 2020. godine predstavljen je projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade Kulturno-informativnog centra (KIC) u Čitluku, koji do veljače 2022. nije makao s mrtve točke. 

No, ubrzo je sve stalo. Prvi razlog zastoja je vezan za četvrtinu objekta smještenog s prednje strane i taj dio je projektom planiran za rekonstrukciju. No, s vremenom je uviđeno da će se i taj dio morati rušiti te je sve zaustavljeno. Drugi razlog je, kako se doznaje, taj što je projektant predvidio duplo manju širinu armiranih betonskih greda na koje se polaže ploča. Projektirao je širinu od 25 centimetara a trebalo je 50 centimetara. Projekt se sada nalazi na reviziji na Građevinskom fakultetu u Mostaru.

Potvrdio nam je to i čitlučki vijećnik Jure Džida.

"Informacija koju imam je upravo ona koju ste spomenuli. Prva stvar je rušenje dijela koji nije bio planiran u prvoj fazi. Druga stvar je to da je statičar pogriješio i sada se radi novi statički proračun i novi projekt za tu konstrukciju. Što se tiče ovog prvog radi se o lošoj procjeni općine i projektanta. U početku je trebalo vidjeti da je to posve nelogično. Mislim da je time nanesena ogromna šteta Općini Čitluk. Objekt je trebao već biti gotov", kaže Džida, neovisni vijećnik u OV Čitluk.

Pokušali smo doći i do tvrtke Hegra koja je radila projekt no na telefonske pozive nitko se nije javljao. Upite u vezi radova poslali smo i Općini Čitluk

"Sukladno Zakonu o javnim nabavama BiH potpisan je ugovor za izradu projekta za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Kulturno informativnog centra u Čitluku. Na temelju rezultata provedenog Otvorenog postupka javne nabave potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i izgradnji zgrade Kulturno informativnog centra u Čitluku. Nakon uklanjanja dijela objekta koji je projektom bio predviđen za rušenje izvođač radova podnio je investitoru radova i nadzornom organu dopis - zahtjev za očitovanje  u kojem se ističe da je izvođač radova prilikom uklanjanja dijela objekta koji se po projektu ruši došao do stanja na gradilištu da se dio objekta koji se po projektnom rješenju rekonstruira građen od zidane konstrukcije (cigla 10x20x5 cm) bez vertikalnih i horizontalnih serklaža. Ispod vanjskih zidova ne postoje temelji, temeljnu konstrukciju objekta predstavlja kameni nabačaj ispod zidova. Katne ploče objekta nisu monolitne AB ploče, nego T gredice prelivene s 5 cm betona a strop obrađen šturom. Objekt na dijelu balkona ima statičkih pukotina i isti je nemoguće sanirati", odgovorili su iz ureda načelnika Marina Radišića.

Čitluk,KIC,općina čitluk

Dodaju da je stalni sudski vještak građevinske struke dao stručni nalaz i mišljenje-utvrđivanje stanja konstrukcije Kulturno-informativnog centra.

"U mišljenju sudskog vještaka navedeno je da je zgrada u derutnom stanju i da je potrebno izvršiti niz građevinskih radova kako bi se u njoj ostvarili minimalni tehnički uvjeti za korištenje i produžio njezin vijek trajanja. Na zajedničkom zidu zgrade dijela za rekonstrukciju i uklonjenog dijela zgrade bila su uočljiva velika oštećenja izazvana poremećajem stabilnosti zgrade. Zaključak sudskog vještaka građevinske struke, s obzirom na činjenično stanje konstrukcije zgrade Kulturno-informativnog centra u Čitluku, bio je da se dio zgrade koji je predviđen za rekonstrukciju obavezno ukloni, te da se izgradi novi objekt ab konstrukcije po projektnom rješenju koje će se naknadno uraditi u postojećim gabaritima i katnosti", istaknuli su.

Dalje dodaju da je urađen obilazak predmetnog objekta od strane izvođača radova, predstavnika nadzornog tima i predstavnika projektanta, te je utvrđeno da se objekt u potpunosti ukloni i izgradi uz zadržavanje i ojačavanje zida objekta prema susjednom objektu, te se izgradi novi po projektnom rješenju koje će se naknadno uraditi.

"Svoje očitovanje po ovom predmetu dao je i projektant. Predložio je da se objekt ukloni i izgradi po novom projektnom rješenju koje će se naknadno uraditi u skladu s novim mogućnostima na situaciji terena bez dijela objekta koji se po prethodnom glavnom projektu rekonstrukcije i izgradnje Kulturno informativnog centra zadržavao, te da se na temelju novih činjenica izradi novi projekt sukladno novonastaloj situaciji u komunikaciji s predstavnicima investitora gdje bi se definirale nove smjernice za projektni zadatak", navodi se dalje u odgovoru Općine Čitluk.

Između investitora, izvođača i nadzornog organa potpisan je Zapisnik o sporazumu o rušenju dijela objekta koji je bio predviđen za rekonstrukciju po Ugovoru o izvođenju radova na rekonstrukciji i izgradnji zgrade Kulturno informativnog centra u Čitluku.

"Po završetku izmjene glavnog projekta za jugoistočni dio objekta, uz zadržavanje sjeverozapadnog dijela objekta koji bi ostao isti kao u glavnom projektu i reviziji izmjene glavnog projekta izvođač radova će izvršiti one radove koje omogućava postojeći ugovor, a za ostale radove koji budu predviđeni izmjenom glavnog projekta postupit će se sukladno odredbama Zakona o javnim nabavama BiH", zaključili su u odgovoru. 

Općinski vijećnik HDZ-a 1990. Dragan Kozina kaže kako je i on na sjednicama Općinskog vijeća pokušavao doći do brojnih odgovora, no do njih nije došao.

Čitluk,KIC,općina čitluk

"Izvan svih logika ostavljen je jedan dio koji nije bio predviđen za rušenje. Da je to bio neki kameni ulaz to bih i donekle shvatio. Po projektu je ostavljen taj jedan 'komad betona'. No, kada su srušili dio koji je i predviđen za to u projektu i krenuli s temeljima, shvatili su da moraju rušiti sve. U tom trenutku dolazi do problema. Općina je podigla kredit od 1 700 000 maraka za rekonstrukciji KIC-a, no s novim rušenjem ti troškovi rastu. Pitao sam više puta na sjednicama Općinskog vijeća hoće li se obustaviti radovi, hoće li se raspisivati novi natječaj, što će se dogoditi ako netko drugi dobije na natječaju? Tko je kriv što nije srušeno odmah sve? Ima li odgovornosti statičara i projektanta za novonastalu situaciju? Koliko će iznositi kada se uradi cjelovita zgrada, a ne samo planirani dio? Rekli su kako će obustaviti radove. Pitao sam i hoće li se morati raditi novo kreditno zaduženje? Na sva postavljena pitanja na Vijeću u zadnjih pola godine nisam dobio odgovore. Stalni je izgovor kako Građevinski fakultet radi reviziju projekta i kako će biti gotovo idući tjedan. Svaki put je idući tjedan, rekao je Kozina.

Kozina dodaje kako se boji da će na kraju cijeli projekt Općinu Čitluk koštati duplo skuplje.

"Izvođač radova ovdje nije kriv ništa. Pitao sam i hoće li on Općini naplatiti 'penale'. On je uložio i započeo projekt, a u međuvremenu je građevinski materijal poskupio za 40 ili 50 posto. Hoće li naplatiti i to što mu mjesecima stoji dizalica na gradilištu. Na kraju je rečeno da je s izvođačem postignut dogovor i da on neće tražiti nikakve dodatne troškove. Unatoč tome postavlja se pitanje tko će dalje raditi. Ponovno sve mora ići na javni natječaj. Novi natječaj, nove cijene materijala i radova, novi projekt. Moje mišljenje je da će zgrada KIC-a Općinu Čitluk izaći više od 4 milijuna maraka", rekao je Kozina.

Spomenimo kako su se na natječaj za rekonstrukciju izgradnje KIC-a prijavila četiri izvođača, a to su; G. P. B. d.o.o. Čitluk, Promark d.o.o. Mostar, Mrvelji d.o.o. Posušje te G. D. Konstrukcije d.o.o. Mostar.

Sami radovi započeli su 7. travnja 2021., a Općina Čitluk potpisala je ugovor s grupom ponuditelja: G. P. B. d.o.o. Čitluk – CO Martinović d.o.o. Čitluk vrijedan 1.747.629 KM.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.