ZENIČKI RUDARI OBUSTAVILI PROIZVODNJU "Nismo dobili nijednu plaću u 2024. godini"

raspotočje
Muhamed Tunović

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, odnosno jedinog preostalog jamskog pogona Raspotočje, jučer su u prvoj smjeni obustavili proizvodnju, potvrdio je predsjednik Sindikata pogona Raspotočje Nedžad Duraković.

"Nismo dobili nijednu plaću u 2024. godini, odnosno zadnju smo plaću i naknadu za topli obrok dobili za prosinac prošle godine, a već smo ušli u treći mjesec. Tako da se nastavljaju problemi iz prošle godine", kaže Duraković.

On ističe kako se Uprava Javnog poduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, odnosno vladajućeg društva, jučer sastala te pokušala iznaći rješenje da isplati siječanjske plaće.

"Nitko od naše uprave niti od sindikata nije prisustvovao tom sastanku, ali koliko imamo informaciju nisu postigli dogovor. Trebali bi se sastati i danas, a nadamo se da će se uspjeti dogovoriti, kazao je Duraković za Fenu. 

Navodi da se pogon Raspotočje, nakon velikog broja prekida proizvodnje tijekom prošle godine, od prosinca bori s obrušavanjem krovine ispred “širokog čela“.

"To su poslovi koje ljudi rade i mimo kolektivnog ugovora, a nekada smo u tome malo uspješniji, nekada malo manje uspješni. Prije 10-ak dan uspjeli smo osigurati uvjete za koliko-toliko normalnu proizvodnju, ali i dalje nam se obrušava krovina ispred ‘širokog čela’, kaže Duraković, koji ističe kako u potpunosti razumije nezadovoljstvo radnika.