ŽELJAN IZOLACIJE Milorad Dodik ulazi u rat s američkom i britanskom diplomacijom

ŽELJAN IZOLACIJE Milorad Dodik ulazi u rat s američkom i britanskom diplomacijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priopćio je da je na jučerašnjem sastanku Savjeta koalicije koja vrši vlast u RS odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi RS o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i veleposlanstvima u BiH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i veleposlanstava, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH.

Ruše Ustav BiH

Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli tumačiti Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

RS je potpisnik Aneksa, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku. Američke i britanske diplomate i ambasade sustavno ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Vijeća sigurnosti UN-a podržavaju privatno neimenovanu osobu za visokog predstavnika.

Pored toga, veleposlanik SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarizirajući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprječava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH.

"Prisiljeni" da obustave kontakte

Stoga smo prisiljeni da obustavimo sve kontakte s gore navedenim predstavnicima veleposlanstava. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u RS i predstavnici Srba na razini BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.

Vlada RS će takvu odluku donijeti tijekom idućeg tjedna, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizira vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju.

Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada RS.

Bilo kakvo poduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovest će do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.