VIDEO  Zdravstvene malverzacije - jedan doktor davao lažne dijagnoze za skupe lijekove. I sve u istoj ljekarni

Doktor ordinacija recept
Ilustracija

U Sarajevskoj županiji zloupotrebljavaju se podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove, objavila je Al Jazeera. Al Jazeera saznaje da problem traje duže, a županijski Zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Erol Prašjivić je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu te saznao da mu je netko pripisao lažnu dijagnozu.

"Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? a ja njoj, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate", rekao je Prašjivić.

Nakon provjere, njemu je priopćeno da je u sistem provaljeno.

"Vi ste jedan od onih, tako mi je rečeno. Znate nama je netko provalio u sistem na neki način, iskorištavaju vaše osobne podatke i na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u ljekarnama u Sarajevu", naveo je Prašjivić. I jedan pacijent koji je želio ostati anoniman ispričao je svoje iskustvo gdje su mu pripisali lažnu inzulinsku dijagnozu.

"Sad se ja pitam da li da doživim neku ne dao Bog nesreću, mogu li biti adekvatno liječen i da li se meni može dati terapija koja pripada zdravom čovjeku ili će mene liječiti kao dijabetičara", naveo je on za AJB. Zavod zdravstvenog osiguranja SŽ i Dom zdravlja prebacuju odgovornost, a o svemu je informirano i Tužiteljstvo SŽ.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije (SŽ) su za N1 kazali da su upoznati sa slučajem zloupotrebljavanja podataka pacijenata zbog izdavanja lažnih dijagnoza za propisivanje skupocjenih lijekova.

Naime, nakon što su mediji izvijestili o ovom slučaju, N1 je potražio pojašnjenje i odgovor od Zavoda zdravstvenog osiguranja SŽ, koji su kazali da su upoznati sa navedenim problemom, te da su poduzete aktivnosti na utvrđivanju činjenica.

Sadržaj se učitava...

"Naravno, upoznati smo sa navedenim problemom od strane pacijenta/osiguranika koji nam se direktno obratio sa molbom da istražimo cijeli slučaj. Odmah po prijemu prijave poduzete su aktivnosti na utvrđivanju činjenica. Do ovog momenta možemo potvrditi da se u konkretnom slučaju radilo o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (antidijabetici i antidepresivi) u razdoblju travanj - rujan 2021. godine. 

Sve recepte je propisao jedan liječnik i svi recepti su realizirani u jednoj ljekarni, što može ukazivati na zloupotrebe za koje je odgovoran ljudski faktor. Ukazujemo i da se radi o razdoblju kada je zdravstveni sistem radio pod posebnim okolnostima usljed pandemije corona virusa, a nije neuobičajeno da se izvanredne situacije koriste za zloupotrebu sistema", kazali su za N1.

Iz Zavoda su istaknuli da imaju uspostavljen informacijski sistem i da evidentira svaku 'posjetu' sistemu po zasebnoj šifri koju ima svaki liječnik.

"Zavod ima uspostavljen informacijski sistem, sa uspostavljenim sigurnosnim standardima i zaštitom, a funkcionira na način da evidentira svaku 'posjetu' sistemu po pristupnoj šifri koja je posebna za svakog liječnika. Dakle, ne može se dogoditi da je netko pisao recepte pod tuđom šifrom, izuzev u slučaju da je liječnik sam ili nehatom svoju šifru učinio dostupnom drugoj osobi. Također, ukoliko postupa u skladu sa propisima, ovlašteni radnik u ugovornoj ljekarni ne smije izdati lijek bez izvršenog uvida u zdravstvenu legitimaciju osiguranika".

"Ako imamo na umu da se recept ne može realizirati (u redovnim okolnostima i ukoliko se postupa u skladu sa propisima) bez pokazivanja zdravstvene legitimacije ovlaštenoj osobi u ugovornoj ljekarni, onda su jasne indicije da se eventualna zloupotreba dogodila dogovorom više osoba", poručili su iz Zavoda, prenosi N1.

Još su istaknuli da su uputili hitno upozorenje ugovornim zdravstvenim ustanovama i podsjetili ih na obaveze utvrđene zakonom.

"Menadžment je poduzeo aktivnosti na uspostavi i unaprijeđenju sistema internih kontrola između ostalog i na način da se traže periodične zamjene pristupnih šifri. Odgovornost za propisivačku praksu, korištenje pristupnih i propisivačkih šifri, kao i za izdavanje lijekova na recept je isključivo na menadžmentima i radnicima zdravstvenih ustanova i ljekarni. Zbog svega navedenog Zavod je uputio hitno upozorenje ugovornim zdravstvenim ustanovama i još jednom podsjetio na obaveze utvrđene zakonom i podzakonskim propisima".

Nakon što pribave svu dokumentaciju, slučaj će biti proslijeđen Tužiteljstvu SŽ, dodaju.

"Također, pored izvršenih provjera u našem informacijskom sistemu, direktor Zavoda je izdao nalog i da se izvrši neposredni nadzor na terenu u timu obiteljske medicine u kojem je registriran pacijent/osiguranik koji je prijavio zloupotrebu, kao i nad radom liječnika koji je evidentiran kao propisivač sporne terapije. 

Po pribavljanju svih informacija, Zavod će cjelokupnu dokumentaciju proslijediti Tužiteljstvu SŽ i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom SŽ. Shvatajući cijelu situaciju krajnje ozbiljno Zavod će zakazati i hitan sastanak sa menadžmentom JU Dom zdravlja SŽ i ovlaštenim dobavljačem za održavanje informacijskog sistema kako bi se razmotrile okolnosti te po potrebi poduzele dodatne mjere zaštite".