ZBOG UHIĆENJA DIREKTORA OSA-e Prosvjedi jutros i u Mostaru

Oman Mehmedagić
BIRN BiH

Zbog uhićenja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA BiH) Osmana Mehmedagića u Sarajevu i Mostaru je za danas neformalna grupa građana najavila prosvjede.

Prosvjedi su zakazani za 9:30 sati, sarajevski će biti održani ispred Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, gdje bi Mehmedagić danas trebao stići iz Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo, a mostarski prosvjedi su organizirani na trgu Musala, javlja Klix.

Podsjetimo da su jučer pripadnici MUP-a ŽS uhitili Osmana Mehmedagića zbog sumnje da je počinio kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Policija još jednom provjerava navode o tome da je Mehmedagić krivotvorio diplomu kojom je i konkurirao za poziciju direktora OSA-e BiH, međutim sumnjiv im je i način na koji je on kupio dva stambena objekta u Sarajevu.

Mehmedagić se do predavanja u Tužiteljstvo ŽS nalazi u prostorijama MUP-a na ispitivanju, a policija je jučer pretresla i njegovu kuću.

Zbog njegovog uhićenja negodovali su brojni političari iz SDA, a i Koordinacija boračkih saveza FBiH je reagirala kazavši kako su "duboko uznemireni zbog uhićenja Mehmedagića" naglasivši da je nepravedno to što tužiteljstvo ne provodi iste procese i na političarima iz RS-a ili stranke HDZ.