ZBOG PRANJA NOVCA Zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Dom naroda BiH
Fena

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović zakazao je za petak hitnu sjednicu, a sve zbog usvajanja "Europskih zakona" koji su vrlo važni za europski put BiH. 

"Slijedom izjašnjavanja izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na prethodnoj sjednici, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović poduzeo je niz aktivnosti u cilju postizanja suglasnosti članova Kolegija Doma naroda PSBiH kako bi se usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Ovo je ključni zakon kako bi se spriječilo negativno izvješće Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) čije izaslanstvo boravi u Bosni i Hercegovini od 12. 2. 2024. godine i ocjenjuje napredak Bosne i Hercegovine u oblasti sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti", navode iz Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"U slučaju neusvajanja ovog Zakona, te samim tim i negativnog izvješća, Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na „sivoj listi“ MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme gospodarstvu financijskim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

U namjeri da se usvoji spomenuti zakon u neophodnom roku, predsjedavajući Ademović će zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH za 16. 2. 2024. godini u 10:30 sati kako bi Zakon, ako bude usvojen, mogao stupiti na snagu prije nego što eksperti MONEYVAL-a okončaju svoju posjetu Bosni i Hercegovini. Sjednica će biti zakazana u skladu s Poslovnikom Doma naroda PSBiH, a na zahtjev šest izaslanika Doma naroda PSBiH", navodi se u priopćenju Doma naroda PSBiH.

Sjednica će se održati sutra u 10:30 sati.