ZBOG DODIKA I EKIPE Njemačka odustala od projekata u Hercegovini, ali postoji 'zamjenski' investitor

Novac Euri
Pixabay/Ilustracija

Odluka Njemačke da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj (RS), vrijedna 105 milijuna KM, dodatno će udaljiti Srpsku, ali i BiH od EU i njeno mjesto popunit će netko drugi, jer, ako je suditi po najavama, projekte koji su obustavljeni mogla bi preuzeti Kina.

"Mnogi će biti zainteresirani za te projekte koje Njemačka neće raditi jer je danas cijeli svijet u krizi međunarodnog investiranja i svi traže svoju šansu. Tu je Kina, naravno, vodeći igrač, pogotovo što ima takve politike koje su uspjele nadmašiti Zapad, recimo, u Africi. Oni sada traže nove praznine i tu ulaze", rekao je za 'Nezavisne novine' profesor Fakulteta političkih nauka u Banja Luci Miloš Šolaja.

On kaže da je uvođenje sankcija prevaziđena politika, koja ne daje rezultate jer se takvim sankcijama kažnjava cijelo stanovništvo koje sutra treba biti u EU, te da ako postoje politički problemi, to treba rješavati na drugi način. Također naglašava da takve sankcije nisu demokratske i da one neće udaljiti RS, odnosno BiH od EU, jer EU se sama udaljava od onoga što je nastojala ostvariti.

"Uvođenje sankcija smanjuje ekonomski potencijal i razvoj, što je ključna karakteristika pristupa EU. Mi dobro znamo u RS i Srbiji, koje su imale ekonomske sankcije 90-ih, da te politike tadašnjeg zapada nisu dobro prihvaćene", rekao je Šolaja, dodajući da nismo na dobrom putu, te da se sankcijama smanjuje i nivo komunikacije.

Podsjećanja radi, Njemačka je odustala od realizacije projekata izgradnje vjetroparka Hrgud kod Berkovića, zatim rehabilitacije Hidroelektrane Trebinje, faza tri i četiri, kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

Predsjednik RS Milorad Dodik, već je najavio da će ovi projekti biti ponuđeni Kini i da će 'Siemensovi' strojevi biti zamijenjeni kineskim. Također, rekao je da je prije Njemačke, Kina bila zainteresirana za vjetropark Hrgud, te da mu je sada žao što to nisu realizirali.

Ipak, za razliku od službenog priopćenja iz veleposlanstva Njemačke u kojem se navodi da su projekti obustavljeni zbog 'secesionističke politike', Dodik tvrdi da je sve urađeno jer njemačke kompanije više nemaju interesa da realiziraju te projekte.

"Prije korone smo potpisali taj projekat. Nakon korone, naravno da je to skuplje. Nijemci više nisu imali financijskog interesa, a nisu ni mogli proširiti ugovor", rekao je Dodik, misleći na vjetropark Hrgud i istovremeno naglašavajući da je Njemačka moćna i da može zaustaviti mnoge projekte, ali da se onda postavlja pitanje šta je svrha EU, prenose 'Nezavisne novine'.

Dodik je rekao da se RS može prebaciti na projekte preko zemalja u kojima su dobrodošli.

"Za cestu koja ide od Doboja do Vukosavlja dobio sam ponudu od kineske kompanije da to napravi putem koncesije. Ne trebaju nam čak ni donacije iz Europe ako se odluče za to. Dat ćemo im pod koncesiju, oni će to eksploatirati 30 plus 15 godina i nakon toga cestu predati RS, a mi nećemo plaćati nikakvo financiranje. Vjerojatno ćemo se na tu stranu okrenuti", kazao je Dodik.