ZBOG 250 TISUĆA MARAKA Nastavlja se suđenje Draganu Mektiću i suradnicima

ZBOG 250 TISUĆA MARAKA Nastavlja se suđenje Draganu Mektiću i suradnicima
Avaz

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru sigurnosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja pri realizaciji međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je financirala Delegacija EU u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.

Osim Mektića, optuženi su i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekt se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažiranje ljudi, kao i postupak nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra sigurnosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “INZA” Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u suučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, te angažiranja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Suđenje je zakazano za 13.30 sati.