UVOZILI KOKAIN, ODAVALI TAJNE PODATKE Tužiteljstvo diže optužnicu protiv Mektićevog savjetnika i Osmicinog šefa OSA-e u Banjoj Luci!

Mektić Cvijetić
Avaz

Tužiteljstvo BiH uskoro će podići drugu optužnicu na osnovu dokaza prikupljenih iz Sky aplikacije, a u kojoj je prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, saznaje Avaz.

Pranje novca

Optužnica će, osim Cvijetića, u narednim danima biti podignuta protiv još protiv 14 osoba. Tužiteljstvo BiH ih tereti za organizirani kriminal, trgovinu narkoticima, pranje novca, odavanje tajnih podataka.

Ove osobe su povezane s krijumčarenjem kokaina iz zemalja Europske unije u BiH, a na čelu grupe je bio Cvijetić, kod kojeg su tijekom pretresa pronađeni povjerljivi podaci OSA-e o pripadnicima kriminalnog podzemlja na zapadnom Balkanu.

Ova narkogrupa, koja je imala pomoć pripadnika policije i obavještajne službe, raskrinkana je dešifriranjem aplikacije Sky, a rješenjem Suda BiH privremeno im je blokirana i imovina, koja premašuje 10 milijuna maraka. Zanimljivo je da je Mektić, kao tadašnji ministar sigurnosti, za promet narkotika godinama optuživao druge. Pitanje je da li je već tada Mektić skretao pažnju s prave istrage da bi zaštitio svog savjetnika.

Osim Cvijetića, na optuženičkoj klupi naći će se, kako se saznaje, i Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić, Igor Knežević, ali i Milivoj Todorović, koji je nedavno uhićen u Njemačkoj, prema bh. tjeralici.

Milovanović je inspektor MUP-a koji je nakon uhićenja dobio otkaz, a na optužnici će se naći i Robert Radonjić, šef Ureda OSA-e u Banjoj Luci.

Kućni pritvor

Radonjić je uhićen u kolovozu ove godine i nalazi se u kućnom pritvoru.

Tužiteljstvo je prikupilo dokaze da je ova grupa za dvije godine, točnije od 2019. do 2021., iz Nizozemske, preko Roterdama, u BiH uspjela prošvercati 50 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost dva milijuna eura (četiri milijuna maraka).

Kuće, vile, automobili

Cvijetiću je MUP RS ranije u jednoj banci u RS zaplijenio i sumu od 500.000 u raznim valutama. Oduzeta su mu i dva skupocjena automobila.

Ova grupa, kako je utvrđeno, posjeduje luksuzne stanove, apartmane, kuće, tvrtke, automobile, ali novac kojim su sve to kupovali, kako se sumnja, potječe upravo od šverca kokaina.