ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO HNŽ "Dr. Alajbegović zbunjuje javnost, izjave su mu proizvoljne, neutemeljene i netočne"

Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, Erdin Alajbegović
Ilustracija

Stručno vijeće Zavoda za javno zdravstvo HNŽ priopćenjem za medije ogradilo se od medijskih izjava dr. Erdina Alajbegovića, svog uposlenika.

"Stavovi dr. Alajbegovića ne predstavljaju službeni stav ZZJZ HNŽ nego se radi isključivo o njegovom osobnom mišljenju. Dr. Alajbegović se više puta oglašavao medijski kao Šef službe za epidemiologiju i epidemiolog ZZJZ HNŽ dajući izjave "o postizanju kolektivnog imuniteta u HNŽ", i negirao valjanost PCR dijagnostike. Službeni stav Stručnog vijeća ZZJZ HNŽ je da se kolektivni imunitet često spominje kao dugoročan cilj zaustavljanja pandemije Covid-19. Kolektivni imunitet protiv SARS-CoV-2 virusa nije ostvaren u bilo kojem dijelu svijeta, pa ni u HNŽ", ističu iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

"Postizanjem kolektivno imuniteta bi se prekinuo prenos virusa unutar zajednice, što bi rezultiralo zaustavljanjem pandemije. Proizvoljne i netočne informacije dr. Alajbegovića, s obzirom na poziciju epidemiologa u ZZJZ HNŽ, zbunjuju javnost, vode popuštanju opreza što može rezultirati daljim širenjem epidemije i povećanim brojem neželjenih ishoda.
PCR ostaje "zlatni standard" u dijagnostici COVID-19, a izjave dr. Alajbegovića u pogledu njegove "nespecifičnosti" su neutemeljene", navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, dr. Erdin Alajbegović s pozicije šefa Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ suspendiran zbog stavova o koronavirusu u listopadu prošle godine, vraća se na posao Odlukom Općinskog suda u Mostaru, koji je naredio i da mu se isplate svi zaostaci.

"Ja sam samo javnosti iznio statističke rezultate, koje sam dobio i stojim iza toga. Neka netko drugi pokaže da to nije tako, jer test ne pokazuje ništa, osim gensku sekvencu, tako da možete biti pozitivni, a da niste zaraženi koronavirusom", rekao je tada hercegovački liječnik iznoseći tezu koju je javno predstavio i zbog nje dobio otkaz.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.