Zašto u BiH umire sve više novorođenčadi?

mama i beba
Ova crna statistika povećana je 2015. te je u izvješću navedeno da su lani umrle 154 bebe, piše Dnevni avaz.

- Živorođenim djetetom smatra se svako dijete koje pri rođenju diše i pokazuje druge znakove života kao što su kucanje srca, pulsiranje pupčane vrpce i jasni pokreti voljnih mišića. Ako dijete ubrzo nakon porođaja umre, najprije se registrira kao živorođeno, a zatim kao umrlo dojenče - pojašnjavaju iz Zavoda.

Da je stanje alarmantno kada je u pitanju smrtnost beba, potvrđuju podaci i Federalnog zavoda za programiranje razvoja, u kojima je navedeno da je u 2015. umrlo 154 dojenčadi u Federaciji BiH.

- To znači da je dojenačka smrtnosti povećana na 7,9 posto - podaci su ovog zavoda.

Najviše dojenčadi, kako ističu pedijatri i ginekolozi, umre na samom porođaju, najčešće zbog male težine ili zbog gušenja. Drugi najčešći uzročnik smrti su urođene deformacije i hormonske nenormalnosti, a iz porodilišta navode da smrt izazivaju i sepsa, MRSA, bolesti krvi i krvotoka, kao i tumori.

Za prof. dr. Zulfu Godinjaka, uglednog bh. ginekologa, ove statistike su alarmantne. Navodi da se nadležni moraju ozbiljno pozabaviti uzrocima smrti beba.

- Šokantni su to podaci. No, niko od nas, ni ginekologa ni pedijatara, ne može reći bilo što dok se ne ispita zbog čega su te bebe umrle, jer ima dosta stvari koje mogu biti uzročnik - da li infekcija ili nešto drugo - kaže Godinjak.

Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj. U biltenu Zavoda za statistiku RS navedeno je da je 2015. godine umrlo 26 dojenčadi, devet dječaka i 17 djevojčica. Oko 57,7 posto ih umre u prvih deset dana nakon rođenja.

Lani je i prirodni priraštaj u FBiH bio izrazito nepovoljan i kretao se minus jedan posto. To znači da je stopa mortaliteta bila viša nego 2014. i iznosila je 9,2 posto. Hasan Zolić, bh. statističar i demograf, konstatira da našu zemlju sve više zahvata bijela kuga.

- Posljednje tri godine mi smo izgubili oko 23.000 stanovnika, od čega u RS oko 15.000, a 8.000 u Federaciji - ističe Zolić.

On se osvrnuo i na veliki broj smrti novorođenčadi, navodeći da brojni faktori mogu utjecati na to hoće li novorođenčad preživjeti ili ne.

- Kod nas je u bolnicama upitna higijena, što u velikoj mjeri utječe na pojavu infekcija. Također, imamo i slučajeve da trudnice ne dolaze na vrijeme da se porode, a ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to da kod nas i dalje, iako smo u 21. vijeku, imamo slučajeve da se žene porađaju kod kuće te da im pri porođaju pomažu osobe koje nisu liječnici i babice - navodi Zolić.