Zaprimljeno 749 prijava o nuspojavama na cjepiva, sve su uobičajene, a riječ je o ...

Cijepljenje Kosača
Hercegovina.info

Do 9. kolovoza 2021. godine Sektor za farmakovigilancu i materiovigilancu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zaprimio je ukupno 749 prijava na reakcije nakon primljenog cjepiva protiv covid-19, kazala je za portal Faktor načelnica Sektora za farmakovigilancu i materiovigilancu Azira Čajić.

"Do danas primljene i analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitivan profil koristi i rizika cjepiva protiv covid-19 koji su dostupni u Bosni i Hercegovini. To u velikoj mjeri potvrđuje njihov poznati profil reakcija na cjepivo te podaci iz BiH ne odstupaju od do sada globalno poznatih, prijavljenih i analiziranih reakcija na covid-19 cjepiva", napominje Čajić.

Prema njenim riječima, ukupno 705 do sada obrađenih prijava klasificirano je kao 'non serious' – očekivane reakcije na cjepivo, uobičajne i prolazne, nisu ozbiljne, sa oporavkom u prosjeku od jednog do tri dana nakon cijepljenja.

"Prijavljeni simptomi su uobičajene reakcije na cjepiva kao što su: povišena tempratura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, bol u mišićima, zglobovima, preznojavanje, povraćanje, mučnina ili gubitak čula okusa ili mirisa", navodi Čajić.

Nadalje, 23 prijave su klasificirane kao 'serious' – ozbiljne, a od toga 21 prijava sa oporavkom pacijenata bez posljedica. "Zaprimljena je i jedna prijava smrti pacijenta koja se samo vremenski može dovoditi u vezu sa cjepivom CoronaVac Sinovac (covid-19 cjepivo). Komisija za sigurnost imunizacije Ministarstva zdravstva Federacije BiH provodi postupak detaljne analize predmetnog slučaja koji je u tijeku", kaže Čajić.

Kako kaže, reakcije na cjepivo ispoljile su se najviše kod osoba od 18 do 44 godine (50,5 posto), kod onih između 45 i 64 godine (46,6 posto) dok je 1,9 posto neželjenih reakcija utvrđeno kod osoba između 65 i 74 godina, a kod osoba iznad 75 godina života utvrđeno je 0,1 posto reakcija na cjepivo.

"Prema spolu najviše reakcija na cjepivo ispoljile su žene, (73,8 posto), muškarci (24,1 posto) dok je u 2,1 posto slučajeva spol nepoznat. Naglasila bih da su većinu prijava podnijeli liječnici (96,5 posto), farmaceuti (3,4 posto) i drugi zdravstveni radnici (0,1 posto)", objašnjava Čajić. Od ukupnog broja prijava, saznaje se da je iz Federacije BiH zaprimljeno 684.

"Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dostavio je 71 prijavu. Iz entiteta RS zaprimljeno je ukupno 57 prijava. Institut za javno zdravlje RS-a do danas nije dostavio nijednu prijavu na neželjeno djelovanje cjepiva protiv covid-19. Iz Brčko distrikta također nije zaprimljena nijedna prijava. Osam prijava dostavili su proizvođači koje su zaprimili putem svojih safety elektronskih platformi iz BiH", kaže Čajić.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH istaknuli su da su sva dostupna cjepiva protiv covid-19 kontrolirana, sigurna i efikasna. Dodaju da do sada Agenciji nije prijavljena nijedna teška neželjena reakcija koja se dovode u vezu sa cjepivom protiv covid-19, dostupnim u BiH, navodi Faktor. Stoga iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH apeliraju na građane da iskoriste priliku i cijepe se.