Zaplijenjene majice i trenerke u vrijednosti od 60 000 KM

Zapljena tekstila
UNO BiH

U operativnoj akciji kodnog naziva 'Pravac' ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) u Tuzli vršili su provjeru prometa porijekla roba na cestrovnoj komunikaciji Pelagićevo-Gradačac. 

Uočena su i detaljno kontrolirana dva teretna motorna vozila koja se bave prijevozom robe. U kontroloma je otkrivena veća količina tekstila, 2.265 komada razne odjeće (majice, trenerke, farmerke), za koju  nije postojala zakonom propisana dokumentacija tj. radi se o robi stranog porijekla koja nije prošla proceduru redovnog uvoznog carinjenja, te za koju nisu plaćene uvozne dažbine. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 60.000 KM.

Predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv dvije osobe bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnikm organima. Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, priopćeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH.