ZANIMLJIVA RASPRAVA NA REDDITU Može li se u BiH sa srednjom školom naći uredski posao sa plaćom od 2000 KM?

mladi radi u uredu

Jedan korisnik društvene mreže i platforme za diskusiju Reddit postavio je pitanje "Može li se u BiH sa srednjom školom (CNC tehničar) naći uredski posao od 2000 maraka pa nagore".

mladi radi u uredu

Reddit se često koristi za praćenje vijesti, rasprave o različitim temama, dijeljenje savjeta i iskustava, kao i za zabavu, a na ovu temu javio se velik broj komentatora sa svojim mišljenjima i odgovorima.

Tako jedan korisnik piše da može, ali ako mu je otac vlasnik tvrtke.

Jedan korisnik tako daje brojke prema kojima to nije baš lako, pa piše: "U FBiH cca. 13 posto radnika ima neto plaću od 2000 KM ili više, neovisno od obrazovnog profila. Zaključak izvuci sam".

mladi radi u uredu

Korisnik iz Bihaća piše kako " U javnom sektoru sa srednjom školom 2000, ili preko 2000 nema šanse ako govorimo o kakvom uredskom poslu."

"Ma šuplja. Iako nađe nešto za 2000 ima da ga pojedu (12 sati dnevno, vikende mora raditi). Nitko mu neće dati 2000 bez iskustva. Okej je što ima samo srednju ali mu fale godine iskustva u tom poslu mimo škole", dodaje redditor UniquelyPeach.

Jednog korisnika pitanje je naljutilo pa piše: "Raja sa magistarskom diplomom radi po waikikiju i kladionicama a ti bi u kancelariju sa srednjom i 2000 KM plaćom".

mladi radi u uredu

Korisnik Rotrotora piše "Ja ne znam nijedan posao koji ce ti dati 2 tisuće bez iskustva, osim ako nije neka veoma veoma niche pozicija za koju ti trebaju godine dodatne edukacije i specijalizacije".

OK_Issue mu odgovara: "Diplome se cijene se sve manje jer je obrazovni sustav truba i jer se sve može kupiti pa i diploma. Samo reci kakvu ćeš. I opet se svodi na isto, tko ce išta učiti i obrazovat se, daj samo da imam kakav papir i da upadnem nedje u kancelariju za 2k marki. Odeš u Travnik na ćevape, kupiš diplomu i budes oficir u OSBiH".

Rotrotora na to odgovara: "I eto onda dobiješ djecu koja su magistri na pijaci i slično, takvi nažalost mogu su sad samo slika i prilika takvog razmišljanja roditelja i onda se ne treba čuditi kada cnc operater ima ambicije za neke veće stvari i ambicije za poziciju koju netko drugi je možda više zaslužio, jer ima diplomu. Sad se počinju brati plodovi nepotizma i stranačkog zapošljavanja po fakultetitma koji će prihvatiti bilo kojeg srednjoškolca koja ima da da pišljivih 1000 školarine kako bi tete iz studentske mogle da ništa ne rade po čitav dan. Ja osobno znam ljude koji su završili studije na engleskom, a ne znaju održati konverzaciju ili osobe koje su diplomirale ekonomiju sa mnom, a ne znaju šta znaci PDV. Nekad mi je to bilo smiješno, a sad shvaćam koliko je to pogubno i razarajuće po društvo. Da mi je ovakvo razmišljanje prije 9 godina..."

Druga korisnica piše kako je pogriješila što je upisala fakultet umjesto da je išla na zanat.

"Meni krivo sad što nisam išla u frizere ili ove kozmetičke vode ali eto zbog dobrih ocjena i nekih većih ambicija otišla sam dalje. Da me pogrešno ne shvate, ne podcjenjujem nijednu profesiju, fakat bi mi bolje bilo da sam išla u tom nekom "zanatskom" smjeru bar sa financijske strane".

"Evo jučer na Facebooku vidim da jedan poznati brčanski fast food restoran otvara novi lokal i traži radnike . Pa kaže potrebno to i to , kuhar pomoćni radnik etc . I na kraju piše plaća : bombastičnih 1100 maraka . Još kad sam vidio bumere u komentarima kako pravdaju tako malu plaću u 2024. godini , prenerazio sam se" pojašnjava korisnik iz Brčkog.

Dobar savjet dao mu je korisnik dberta: "Može. Ja imam srednju školu i imam puno vecu plaću u privatnom sektoru. Sve je u znanju, odnosno zavisi sve koliko si spreman da učiš stvari za koje će te netko dobro plaćati u budućnosti, diploma je tu nebitna u mnogim slučajevima".

Koristan savjet kao i svoje iskustvo dao je i korisnik iz Mostara. 

mladi radi u uredu

"Pišem ovo kao osoba bez ikakve visokoškolske diplome (stalo na trećoj godini već dvije godine, bit će valjda uskoro tješim se), ali sam se od 14. godine se dao u nešto da se usavršavam. Nebrojeni kursevi, edukacije, networking i slične stvari kako bih sada s 24 godine imao široku lepezu iskustava. Bavim se marketingom i već sam u trećoj firmi od svoje 18. godine (uvijek gledam da idem nabolje), napredujem dosta brzo i mogu ti reći da je smiješno očekivati 2000KM platu za prvi posao tek tako, neovisno o imanju/nemanju diplome.

Ja se slažem i zalažem da minimalac treba biti daleko veći, a sposobne osobe kompenzirane i nagrađivane za svoje znanje, trud i iskustvo. Ali ako nemaš nekog iskustva ne možeš baš postavljat uvjete. U ovakvoj državi i na ovakvom tržištu, gdje ima toliko doktora, mastera i ljudi sa dugogodišnjim iskustvom bez posla koji se bore za to, teško se izboriti za neku takvu poziciju.

Moj savjet je da pronađeš firmu u kojoj vidiš velik potencijal (nešto slično sam i ja sam uradio). Šta mislim pod ovim - firma u kojoj vidiš da cijene ljude, da ima putanju rasta, i da je u sigurnoj industriji. Možda te prime za 1200KM, ali kroz godinu to možda postane 1600KM, bubam samo, za dvije godine možda dođe do tih 2000KM. Nije luda stvar da se to dešava u zdravim firmama sa zdravim rastom i upravom.

Dabogda ja bio u krivu i ti našao odmah sad posao od 2000KM. Želim ti svu sreću OP. Keep us updated :)

TL;DR - Skautiraj opcije, vidi šta se nudi, ako si možeš priuštit razmišljati dugoročno i sada prihvatiti manju platu na mjestu gdje možeš napredovati, uradi to. Sretno! :D

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.