Žalba Žuvele odbijena kao neutemeljena, nema rada dok ne pribavi dozvole

Radimlja Žuvela Stolac

Federalno ministarstvo poljoprivrede odbilo je žalbu stolačke ribarnice Žuvela kao neutemeljenu, te potvrdilo rješenje Federalnog vodnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove kojim se zabranjuje upotreba objekata za preradu i konzerviranje ribe, a dok ne pribavi dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar. Potvrdili su to našem portalu iz federalnog ministarstva poljoprivrede. 

Radimlja Žuvela Stolac
 
Isto je potvrdila i Federalna uprava za inspekcijske poslove. “Nakon što je drugostupanjski organ – Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odbilo kao neutemeljenu žalbu subjekta nadzora Žuvela-HB d.o.o. Stolac, prvostupanjsko rješenje federalnog vodnog inspektora je, shodno Zakonu o upravnom postupku FBiH („Službene novine FBiH“, broj: 70/06), postalo konačno i izvršno. Drugostupanjsko rješenje je konačno u upravnom postupku i protiv istog nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom kod nadležnog županijskog suda u sjedištu prvostupanjskog organa, u roku od 30 dana od dana prijema rješenja, zbog čega isto još nije postalo pravomoćno. Ukoliko stranka ne pokrene upravni spor, nakon isteka zakonskog roka će se pristupiti izvršenju prvostepenog rješenja”, naveo je FUZIP.

Radimlja Žuvela Stolac

“Postupajući federalni vodni inspektor nastavlja poduzimati mjere iz svoje nadležnosti, te je kod subjekta nadzora planirano vršenje kontrolnog inspekcijskog nadzora”, zaključili su. U međuvremenu ribarnica i dalje radi, premda na ovaj način ne bi radila u matičnoj državi vlasnika. Otpadne vode prvo su ispuštali u korito Radimlje, a nakon što su onečistili taj lokalitet, vode su nastavili ispuštati na livadama poviše poduzeća. Vlasnici su pozivali naš portal s tvrdnjama da im se nanosi nepravda, te će pravdu tražit van institucija ove države, premda sami nedvojbeno zagađuju okoliš i nanose štetu prirodi i mještanima koji su u više navrata prosvjedovali.