ZAKON STAR 25 GODINA Za ovaj posao u FBiH ukidaju se uvjeti koje mladi uopće nisu mogli ispuniti

Služba za zapošljavanje Zavod biro

Za posao zatvorskog stražara u svim kazneno-popravnim zavodima na području FBiH vlada poprilična nezainteresiranost mlade populacije. Informacije su to iz Federalnog ministarstva pravde.

No, kako i ne bi bilo nezainteresiranosti kada aktualni Zakon o izvršenju kaznenih sankcija propisuje uvjete za posao zatvorskog policajca-stražara koje mlada populacija, i da hoće, jednostavno ne može ispuniti, piše Fokus.

Vojna obveza i starosna granica

Dakle, navedeni zakon koji je star 25 godina, i dalje propisuje da osobe koje se na navedene pozicije primaju na rad moraju, između ostalog, regulirati vojnu obvezu i ne smiju biti starije od 25 godina.

U ovom slučaju jedan uvjet je eliminatoran za drugi, odnosno, oba su eliminatorna za bilo koga tko ima 25 godina i manje, a želi aplicirati.

Naime, vojna obveza je poodavno ukinuta, a dobna granica od 25 godina je veoma ograničavajući faktor za dobivanje posla. Zbog te činjenice Vlada FBiH je napravila izmjene koje će se naći na narednoj sjednici Zastupničkog doma, odnosno 4. ožujka. Izmjenama se ukida vojna služba, a dobna granica se diže na 27 godina.

Dodatno, izmjena zakona koji je posljednji put dopunjavan davne 2011. godine, se osigurava informatička obrada podataka te elektronska razmjena između KPZ-ovima.