ZAKON O NOTARIMA "Za ugovor koji bi u Hrvatskoj platili šest maraka, u BiH plaćamo 600 maraka"

ZAKON O NOTARIMA "Za ugovor koji bi u Hrvatskoj platili šest maraka, u BiH plaćamo 600 maraka"
hercegovina.info

Zašto je povučen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, iako je donosio financijske olakšice građanima? Da sve bude nejasno, te izmjene i dopune Zakona o notarima već je usvojio Zastupnički dom Federalnog parlamenta. AOdvjetnici tvrde da je to posljedica monopola notara.

Krajem listopada prošle godine Zastupnički dom Federalnog parlamenta po žurnom postupku usvojio je sa četiri amandmana Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima. No, umjesto da ga usvoji i Dom naroda, Vlada Federacije BiH sve vraća na početak i dostavlja novi prijedlog zakona, što je, prema riječima odvjetnika, protuustavno i neprihvatljivo. Odvjetnici su dodali kako prema presudama Ustavnog suda određene notarske isprave faktički ne važe.

Notarska služba nije mogla izrađivati poslove u obliku notarski obrađene isprave koji se odnose na izradu pravnih poslova iz oblasti stvarnih prava, obiteljskih odnosa, pravnih poslova iz oblasti nasljeđivanja i izradu akata o osnivanju pravnih lica koji se odnose na osnivanje i registraciju pravnih lica u registar poslovnih subjekata kod nadležnog suda u FBiH, počevši od 20. travnja 2016. godine kao dana objavljivanja presude, prenosi BHRT.

Nejasno je “zašto je povučen prijedlog zakona koji je Zastupnički dom Parlamenta FBiH već usvojio”. Usvojeni amandmani smanjili bi financijske izdatke građanima te bi ukinuli favoriziranje jedne profesije, u ovom slučaju notarijata.

Amandmani na ovaj zakon usvojen u Zastupničkom domu isti su kao u Zakonu o javnim bilježnicima u Hrvatskoj. Slovačka uopće nema zakona o notarima, već sudovi i općine vrše ovjeru dokumenata. A u Bosni i Hercegovini i dalje za ugovor koji bi u Hrvatskoj platili 6 KM plaćamo 600 KM, rečeno je za BHRT.