Zaklada Fra Mladen Hrkać proglasila volontera godine

Zaklada Fra Mladen Hrkać  proglasila volontera godine
Tanja Babić iz Kiseljaka proglašena je volonterkom godine te je od Zaklade "fra Mladen Hrkać" dobila Nagradu "Gordana Jelić" za volontera 2018. godine.

Tanju Babić je za Volontera godine 2018. nominirala Srednja škola "Ivan Goran Kovačić" u Kiseljaku u kojoj je Tanja profesorica engleskog i hrvatskog jezika, no pokojnoj Gordani Jelić slična je ne samo po nastavničkom zvanju nego i po razvijenom sluhu za društvene potrebe.

Tanja je istaknuta kao djelatnik koji podiže ugled Općine Kiseljak i same škole te razvija pozitivnu sliku o ustanovi, njihovim djelatnicima i učenicima, a to čini prenošenjem svoje ljubavi prema humanitarnom radu na učenike i kolege.

Kao voditeljica sekcije volontera srednje škole Ivan Goran Kovačić organizirala je rad s djecom s poteškoćama u učenju i razvoju u ustanovi ERC Duga Kiseljak. Također, pruža svoju svesrdnu pomoć Udruzi roditelja "Naša djeca" u organizaciji humanitarnih manifestacija raznog tipa.

Osim toga, Tanja je neumoran pokretač akcija podjele paketića za prigodne blagdane, besplatnih radionica iz engleskog jezika i na teme poput vršnjačkog nasilja, volonterstva, igrokaza, predstava čiji prihod je usmjeren u humanitarne svrhe i slično.

U općinama Kiseljak i Kreševo pokrenula je akciju skupljanja pomoći za učenike osnovnih škola koji nisu u mogućnosti platiti užinu. Njezina želja za pozitivan utjecaj u društvu tu ne staje, Tanja je i idejni začetnik i voditelj Facebook grupe "Pomoć svima koji je trebaju, i naše malo je nekome puno".

Grupa ima za cilj otkriti sve one kojima je potrebna pomoć i u suradnji s članovima grupe koji nude ono što imaju donirati, realizirati tu pomoć. Broj članova grupe je oko 700 osoba i u stalnom je porastu. Mnogo je pomoći koja se pruža u okviru ove grupe, a ističemo pomoć u obnovi izgorene obiteljske kuće umirovljenika iz Fojnice, a svakodnevno se pomaže obiteljima s većim brojem djece, djeci bez roditeljima i ostalim najosjetljivijim članovima društva.

Ljepotu i sreću koja proizlazi iz volontiranja i darivanja sebe za razvoj društva Tanja je spoznala u punom smislu i ne može je se nasititi, što potvrđuje i to da je u okviru škole organizirala obilježavanje Dana borbe protiv dječjeg karcinoma i karcinoma dojke, provela akciju "Srce za Olju" za prikupljanje sredstava za operaciju bivše učenice te da predano skrbi o brojnim potrebitim osobama i surađuje s udrugama i ustanovama s ciljem pokretanja pozitivnih promjena u društvu.

Tanja se ističe i po ozbiljnom pristupu volonterskom radu, transparentnom i inovativnom pristupu u razvoju volonterskih programa i radionica te korištenju modernih načina komunikacije i edukacije novih generacija.

Odluku o osobi volontera 2018. godine donijelo je povjerenstvo kroz bodovanje osam od devet pristiglih prijava. Naime, jedna je prijava dostavljena nakon dozvoljenog roka i u neodgovarajućem formatu te je stoga proglašena nevažećom.

Povjerenstvo se sastoji od tri člana među kojima su: predstavnik raspisivača natječaja, Ivan Soldo - upravitelj Zaklade "fra Mladen Hrkać", predstavnik Hercegovačke franjevačke provincije, fra Vendelin Karačić - sveučilišni profesor i voditelj Franjevačke galerije, predstavnik tijela Javne uprave, Radmila Gašpar - ravnateljica Centra za socijalnu skrb Široki Brijeg.

Povjerenstvo je u fokus stavilo osobe koje su graditelji humanog, solidarnog i naprednog društva prenoseći dobro kroz materijalnu i psihosocijalnu podršku, darivanje, osvještavanje i edukaciju te je osim Tanje prepoznalo još vrijednih kandidata sa zapaženim djelovanjem u društvu.

Nakon Tanje, najviše bodova dodijeljeno je Samri Šakanović iz Orašja i Anastasiji Ćorović iz Banje Luke.

Od srca čestitamo Tanji Babić, volonterki godine 2018. i zahvaljujemo njoj i svim ostalim kandidatima na društveno korisnom djelovanju i vraćanju osmijeha na lice potrebitima. Na sreću, postoje osobe koje poput pok. Gordane Jelić, koje se spominjemo 15. prosinca, na godišnjicu njezine smrti, ostavljaju neizbrisive tragove nesebične ljubavi prema bližnjima i okolini, navedeno je iz Humanitarne udruge "Fra Mladen Hrkać".

Dodjela nagrade "Gordana Jelić" i prigodno druženje održat će se u subotu 29. prosinca 2018. godine u 18:00 sati u novoadaptiranom sjedištu Zaklade fra Mladen Hrkać u Širokom Brijegu, na adresi Fra Didaka Buntića 56, Široki Brijeg.

Na sudjelovanje su pozvani svi kandidati, njihovi prijavitelji te obitelj i prijatelji, kao i sve ostale zainteresirane osobe.