ZAJEDNIČKA INICIJATIVA Aerodromi u BiH traže ukidanje putničke naknade

Aerodrom Mostar
Hercegovina.info

Nakon što je Rayanair, prije nekoliko mjeseci, kao razlog otkazivanja letova iz Tuzle, naveo putničke naknade od tri KM koje se uplaćuju Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, jer dovode u pitanje rentabilnost poslovanja avioprijevoznika, aerodromi u BiH zajednički pokreću inicijativu za ukidanje ove naknade, javlja N1.

Uz navedeno, dodatno ukidanje Wizz Airove baze i većine letova na Međunarodnom aerodromu Tuzla dovodi u pitanje njegov daljnji rad.

Aerodromi Tuzla, Mostar i Banja Luka uputit će zahtjev Direkciji za civilno zrakoplovstvo kojim će tražiti da se van snage stavi odluka o naplaćivanju putničke naknade od tri KM po putniku i 40 KM po toni prevezene prtljage.

“Ryanair je od 1.6. ove godine prestao prometovati i praktično imamo dva mjeseca i 30.000 putnika koje nismo bili u prilici opslužiti da lete s aerodroma Tuzla. Kada je riječ o toj naknadi od tri KM, aviokompanije kada suspendiraju letove tada nema zarade za Direkciju. Samo putnici izgube priliku da lete, a i aerodromi da posluju u kapacitetu u kojem bi eventualno mogli poslovati”, rekao je Dževad Halilčević, direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Iz Direkcije su spremni na razgovore, ali ukidanje naknade za njih nije opcija.

“I druge zemlje kako u regiji tako i u EU imaju ovu naknadu koja služi za adekvatno ispunjavanje nadležnosti civilnih zrakoplovnih vlasti u tim državama, za razvoj i unaprjeđenje civilnog zrakoplovstva kroz angažiranje kvalificiranog i iskusnog zrakoplovnog stručnog kadra i specijalističko i tehničko osposobljavanje, ali i za unaprjeđenje sigurnosti letenja u generalnoj avijaciji i podizanja nivoa sigurnosti na međunarodnim aerodromima u BiH”, objasnio je Aleksandar Lalović, stručni suradnik za odnose s javnošću Direkcije za civilno zrakoplovstvo BHDC-a.

Zanimljivo bi bilo da i druga tijela na državnom nivou uzimaju postotak od karte putnika na sličan način: Granična policija BiH za svakodnevne KDZ preglede ili kontrolu putovnica ili carina za pregled prtljaga. Može li se ipak i bez ove naknade i može li se umanjiti? Iz Direkcije među rješenjima navode i subvencije lokalnih vlasti.

Aerodrom u Tuzli, ali i turistička zajednica najmnogoljudnije županije, u velikom su problemu i zbog ukidanja Wizz Airove baze i većine letova. Iz Wizz Aira su kao obrazloženje naveli da letove ukidaju zbog promjenjivog ekonomskog okruženja, kao i operativnih izazova uzrokovanih vremenskim prilikama u regiji.

Iz aerodroma Tuzla tvrde da je Wiz Air naveo kako aerodrom ništa nije mogao učiniti da se njihova poslovna odluka promijeni, te da intenzivno traže alternativne avioprijevoznike. Hoće li se naći rješenja za nekada najperspektivniji aerodrom, ali i druge aerodrome u BiH koji traže ukidanje naknade i hoće li im u tome pomoći država ostaje za vidjeti. Inicijativa tri aerodroma prema zadnjim informacijama bit će predana za nekoliko dana.