ZAHTJEVAN PROJEKT Širokobriješka crkva dobiva velebne spomen orgulje

Orgulje u crkvi u Širokom Brijegu
Privatni album

Franjevački samostan i župa Široki Brijeg krenuli su u projekt postavljanja Spomen orgulja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ovaj nadasve značajan pothvat trebao bi biti završen tijekom 2025. godine.  
 
„Širokobriješko franjevačko bratstvo na svom kućnom kapitulu odlučilo je na jedinstven način obilježiti dvije veoma važne obljetnice u 2025. godini. Naime, radi se o 120. obljetnici izgradnje nove crkve na Širokom Brijegu i 80. obljetnici ubojstva fratara na Širokom Brijegu, Kočerinu, Mostaru, Mostarskom Gracu i drugim mjestima“, kazao je za Hercegovina.info fra Ivan Marić, gvardijan i župnik samostana i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.
 
Kako nam je tijekom razgovora objasnio, orgulje nose i sav narod Hercegovine koji je na isti i još teži način preživljavao torture raznih režima i podnosio teškoće ratnih i poratnih godina. Tvrdi da će ovaj glazbeni instrument, s 66 registara, predstavljati svakog ubijenog fratra, s pojedinim registrima simboliziranim kao glasovi tih hrabrih pojedinaca. „Sam instrument bit će od izuzetne kulturološke vrijednosti za čitavu Bosnu i Hercegovinu“, dodao je.

Orgulje crkva Široki Brijeg
 
Projekt će se realizirati uz pomoć iskusnih majstora iz Orguljarstva ŠKRABL iz Slovenije. „Potrebno je okoprilike 18 mjeseci da bi se orgulje napravile i ugradile u prostor crkve, što za sobom povlači i ogromne materijalne troškove za što se trebaju osigurati financijska  sredstva“, kazao je gvardijan. Same orgulje su trenutačno u fazi izrade, a montaža i intoniranje u crkvi na Širokom Brijegu planirani su već početkom iduće godine.
 
Kako doznajemo, ova ideja nastala je zbog potrebe opremanja crkve i liturgije, jer postojeće male jednomanualne orgulje zagrebačke tvrtke Heferer iz 1964. godine ne korespondiraju s prostorom širokobriješke crkve.
 
Podsjetimo, sadašnje orgulje postavljene su kao privremeno rješenje, a u Široki Brijeg došle su iz Čapljine. Međutim, predstavljaju itekako velik izazov, kako zbog svoje dotrajalosti, tako i zbog neprilagođenosti samom crkvenom prostoru, a prema gvardijanovim riječima, njihova rekonstrukcija nije trajno rješenje.
 
 „Smatramo da ovim zajedničkim projektom uz pomoć dobrih ljudi činimo jednu lijepu gestu prema povijesti, koja će zasigurno naći i ostaviti svoj pisani trag u naraštajima koji će tek stasati. Tog uvjerenja smo ponajviše radi povijesne pozadine i značenja koji ovaj glazbeni instrument nosi sa sobom“, zaključio je.

Orgulje u crkvi u Širokom Brijegu

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.