Otvoreni Dani europskog naslijeđa 2019

Dana europskog naslijeđa, Ružica Mikulić, fra Ivan Marić, Dani europskog naslijeđa

Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i sporta, Dani europskog naslijeđa zapadna Hercegovina 2019, otvorena je jutros u širokobriješkoj Franjevačkoj galeriji, uz prisustvo brojnih zvaničnika i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine, ove godine bogat program 23. Dana europskog naslijeđa organizira se u gradovima Široki Brijeg i Ljubuški te općinama Posušje i Grude

„Najveća vrijednost manifestacije Dani europskog naslijeđa je prisjećanje na bogatu kulturnu prošlost i demonstriranje suvremenih kulturnih ostvarenja. S ovim vrijednostima treba izaći u javnost, pokazati Europi i šire bolju stranu naše zajednice“, poručila je prilikom otvaranja federalna ministrica kuture i sporta, Zora Dujmović.

Dana europskog naslijeđa,Ružica Mikulić,fra Ivan Marić,Dani europskog naslijeđa

Dobrodošlicu prisutnim gostima poželio je i gvardijan Franjevačkog samostana, fra Ivan Marić, te ministrica obrazovanja, nauke, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Ružica Mikulić, koja nije krila zadovoljstvo što je regija zapade Hercegovine ovogodišnji domaćin: „Svima vama poželjela bih da uživate u ljepotama i prirodnoj baštini Županije Zapadnohercegovčke.“

Nakon svečanosti otvaranja Dana europskog naslijeđa, manifestacije čiji je cilj upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, gosti su imali priliku obići Franjevački samostan i crkvu Uznesenja Blažene djevice Marije.

Program je nastavljen posjetom  Kočerinskoj ploči i Aleji hrvatske ćirilice, te Franjevačkog muzeja “U kući oca mojega”, Stare crkva te Ranokršćanske bazilike u Gracu. Danas je planiran i obilazak Muzeja i crkve u Gorici, te lokaliteta Ravlića pećine i Peći mlini.

Dana europskog naslijeđa,Ružica Mikulić,fra Ivan Marić,Dani europskog naslijeđa

Grude će, večeras, biti domaćin izložbe „Mladi i naslijeđe“ te svečanosti dodjele diploma i zahvalnica, najuspješnijim učenicima i nastavicima osnovnih škola iz FBiH, koji su slali svoje radove na temu  Umjetnost i zabava. U zapadnoj Hercegovini borave nagrađeni učenici i nastavnici koji će prezentirati svoje najuspješnije radove i posjetiti kulturno - povijesne   spomenike tog kraja. Osnovne škole Sovići Grude i Gimnazija Ljubuški, škole su domaćini Dana europskog naslijeđa.