ZAGLAVILA NA STIJENI VELEŽA Državljanka Hrvatske stabilno i izvan životne opasnosti

Velež spašavanje
Screenshot

Sat vremena iza ponoći, točnije u 1:20 sati helikopterom je uspješno evakuirana i zbrinuta Hrvatica koja je tijekom jučerašnjeg dana ozlijeđena na Veležu. Državljanku Hrvatske spasili su pripadnici GSS Mostar, a ona je prebačena u Kantonalnu bolnicu „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru.

Kako je za Hercegovina info potvrđeno iz KB 'Dr. Safet Mujić' protekle noći oko 1:30 sati s planine Velež državljanka Republike Hrvatske V. H. (1961.) dovezena je u tu ustanovu helikopterom.

Urađena je kompletna dijagnostika. Zadobila je teške tjelesne ozljede u predjelu grudnog koša, ali je izvan životne opasnosti. Zagrepčanka će nakon pružene pomoći u mostarskoj bolnici biti prebačena u svoju matičnu bolnicu na daljnji oporavak.

Od Operativnog centra civilne zaštite HNŽ dobili smo rekonstrukciju jučerašnjih događaja:

Oko 14 sati, Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar, prijavio da je na planini Velež, lokalitet Botin (uz samu entitetsku granicu sa RS), ozlijeđena planinarka iz RH V. H., rođena 1961.godine. Ista ima ozlijedu desne ruke, hematom na desnoj nozi i jake bolove u prsima. Nakon prikupljenih informacija upućen je Zahtjev FOC-u CZ-e za angažiranje helikoptera OS BiH.

U akciju spašavanja upućen je helikopter iz Javnog servisa RS. Pilot B. K. je pregledao teren i obavijestio GSS-ove da je spašavanje iz zraka nemoguće zbog terenskih uvjeta i nedostatka opreme.

Akciju spašavanja su nastavile ekipe GSS iz Mostara i Jablanice, a helikopter iz Javnog servisa RS je stacioniran u Nevesinju za potrebe prevoženja unesrećene.

U 18:15 sati, Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar, izjavio da je ozlijeđena planinarka uspješno spuštena sa stijene, a zatim transportirana do mjesta gdje ju je preuzeo helikopter EUFOR-a koji ju je prebacio u bolnicu 'Dr. Safet Mujić' u Mostaru.

U 19:50 sati je kontaktirana JU Kantonalna bolnica 'Dr. Safet Mujić' Mostar. Prema dobivenoj informaciji ozlijeđena planinarka je zadovoljavajućeg općeg stanja, stabilno je i izvan životne opasnosti. Pacijentica je zadobila ozljede grudnog koša, bez gubitka krvi. Uskoro će biti prebačena na odjel za kirurgiju.

Nakon više od 20 bezuspješnih preleta helikopterom tijekom jučerašnjeg dana, sat vremena iza ponoći, uspješnim manevrom pilota, nastradala je prevezena na sigurno, gdje joj je pružena liječnička pomoć.


Sadržaj se učitava...

Podsjećamo, na području planine Velež, na lokalitetu Vita Felale, došlo je do nesreće u kojoj je ozlijeđena državljanka Republike Hrvatske.