SPAŠAVANJE NA VELEŽU Planinarka iz Hrvatske ozlijeđena, ali pri svijesti

Planina Velež spašavanje planinarke
Screenshot

Nakon što su helikopteri servisa RS, a potom i EUFOR-a bezuspješno pokušali doći do ozlijeđene hrvatske državljanke na Veležu, započeta je teška, komplicirana i opasna operacija njenog spuštanja niz liticu. Ovu informaciju Avazu je potvrdio vođa akcije spašavanja Nadin Kevelj iz GSS Mostar.

''U tijeku je operacija spuštanja ozlieđene. Litica je visoka oko 400 metara, a ona se nalazi negdje iznad polovine. U pitanju je vertikalna stijena, ali ljudi su tu spremni, obučeni su za to. Problem je sto je mrak pa to dugo traje, ali nadam se da ćemo uraditi to i da neće biti problema'', kazao je Kevelj.

Unesrećena penjačica je zadobila teške ozlijede, pothlađena je i dezorijentirana, ali je svjesna i spasitelji očekuju da njeno stanje ostane stabilno.

''Ovdje je trenutno oko 100 ljudi, dolaze spasitelji i mi ih šaljemo gore. Iz cijele su BiH, pogotovo iz Hercegovine'', dodaje Kevelj.

"Na području planine Velež na lokalitetu Vita Felale došlo je do nesreće u kojoj je ozlijeđena državljanka Republike Hrvatske. U tijeku je operacija spašavanja", objavili su iz Županijske uprave CZ HNŽ

Helikopterski servis Republike Srpske nije uspio u akciji spašavanja planinarke s kojom se nalazi i muška osoba. 

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske ni nakon 20 naleta nisu mogli prići ni blizu ozlijeđenoj planinarki u vrletima planine Velež, izjavio je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

"Dali smo sve od sebe, uradili više od 20 naleta, ali ne može se prići. To su vertikalne stijene. Nigdje ni blizu nismo mogli prići. Imao sam mnogo akcija i uvijek nastojim dati maksimum, ali ovdje ne možemo ništa učiniti", rekao je Kusturić, koji se nalazi u misiji spašavanja.

On je dodao da su angažirani planinari iz Gorske službe spašavanja Mostar kako bi se pokušalo doći do ozlijeđene i izvući je do točke odakle je helikopter može transportirati.