ZABRINUTI ZA ZDRAVLJE DJECE Roditelji uputili žalbe zbog aparata za kontrolu dijabetesa

Dijabetes mjerenje
Ilustracija

Desetina roditelja čija su djeca oboljela od dijabetesa tipa 1 na području Federacije BiH zabrinuta je za zdravlje i životnu sigurnost svoje djece. Aparate za kontrolu dijabetesa koje koriste, a koje je nabavio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, roditelji smatraju neispravnim. U posljednjih nekoliko mjeseci, upućene su 34 žalbe s ciljem da se ispita ispravnost aparata koji su nabavljeni preko Fonda solidarnosti, piše Federalna.

Institucije ne preuzimaju odgovornost

Predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa i majka oboljelog djeteta Alma Mulaosmanović tvrdi da su se obratili svim nadležnim institucijama, ali da nijedna od institucija ne preuzima odgovornost. Uz aparat nisu dobili ni neophodnu tekućinu, koja je neizostavni dio opreme za kontrolu šećera u krvi. Na osnovu takvog nalaza djeca primaju obvezne terapije.

“Aparat kod djeteta ne registrira hipoglikemiju. Može upasti u komu, dobiti oštećenje mozga, dolazi do hospitalizacije, redovnih kontrola gdje se ustanovljavaju eventualne daljnje komplikacije, a može doći i do smrti”, ističe Mulaosmanović.

“Imamo pravo na taj aparat po osnovu odluke Federalnog parlamenta. Zavod ga nabavlja i dijeli. Da bi terapija bila adekvatno određena aparat koji imaju mora biti pouzdan i precizan. To ovaj koji smo dobili trenutno nije”, kaže Adela Velagić, majka djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1.

Iz Doma zdravlja Županije Sarajevo informiraju da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH duži niz godina raspisuje javni poziv na osnovu kojeg se nabavljaju glukometri. Nakon nabavke oni se dostavljaju Domu zdravlja ŽS-a uz spisak djece kojima su neophodni. Dom zdravlja te aparate prosljeđuje predškolskim dispanzerima, a oni roditeljima oboljele djece. Dom zdravlja isključivo vrši distribuciju aparata.

“Tražilo se od nas da provjerimo tehničku ispravnost tih aparata. Mi nismo ni obučeni ni kvalificirani da ispitujemo tehničku ispravnost tih aparata, s obzirom na to da ih je Agencija za lijekove i ljekovita sredstva Bosne i Hercegovine registrirala, mi se ne smatramo ni nadležnim, niti znamo takvu stvar uraditi”, navodi doc. dr. sc. Abel Baltić, generalni direktor JUDZKS.

Zavod tvrdi da su glukometri ispravni

Iz Zavoda navode da su spomenuti glukometri nabavljeni u skladu sa zakonom, na osnovu potvrde Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. U skladu s odredbama za medicinska sredstva, glukometri su uredno upisani u registar, čime su stečeni svi uvjeti za njihovu kupovinu. Također, Zavod informira da su urađene analize pokazale da su uređaji ispravni.

“Agencija garantira da je u skladu sa zahtjevom za upis medicinsko sredstvo ‘Blood Glucose Test Strip-trakice za mjerenje glukoze u krvi, GH 82’ i ‘Blood Glucose Test Meter-aparat za mjerenje glukoze u krvi, Medisign GH 82’ proizvođača Tianjin Empecs Medical Devices Co. Ltd., upisano u skladu sa zakonskim propisima. Na osnovu gore navedenog i dokazima o broju ranije distribuiranih aparata, kao i ukupnom broju prijava, Agencija nema zakonsko uporište da donosi mjere suspendiranja dozvole”, poručili su iz ZZOiR FBiH.

Aparati se mogu zamijenit, ali...

Besplatna telefonska podrška roditeljima tijekom 24 sata jedan je od načina na koje mogu prijaviti sve neregularnosti i odstupanja. Također, u Zavodu mogu preuzeti i zamjenske aparate ukoliko dobivene smatraju neispravnim.

“Mnogi roditelji su ponovo podigli i drugi zamjenski aparat i s tim aparatom im se događaju odstupanja”, naglašava Mulaosmanović.

“Problem bi mogao biti u tome da određena tečnost koja dolazi uz taj aparat, a koja služi za nivelaciju tih aparata nije došla originalna. Pretpostavljam da bi tu negdje mogao biti problem”, smatra Baltić.

Roditelji kupuju glukometre i trakice

Roditelji pojašnjavaju da su zatražili i sastanak s upravom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije, kako bi se riješile sve nedoumice i što brže pronašlo efikasno rješenje, a u cilju zaštite zdravlja djeteta. Zavod ih, kažu, nikada nije pozvao na sastanak. O svemu ovome još nema ni službenog očitavanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. U međuvremenu, roditelji, čekajući intervenciju nadležnih, privatno kupuju glukometre i trakice za mjerenje dijabetesa.