DIJETE VEĆ U HIPOGLIKEMIJI, A ŠEĆER UREDAN Trakice za mjerenje šećera djece dijabetičara u Federaciji pokazuju više vrijednosti

dijabetis

Roditelji djece oboljele od dijabetisa na području Federacije zabrinuti su zbog trakica za mjerenje šećera, koje dobivaju iz Federacije, a koje očitavaju veće vrijednosti šećera nego što one jesu. Prema službenim podatcima u Federaciji su 623 djeteta oboljela od dijabetisa do 18 godina. 

“Trakice za mjerenje šećera u krvi koje federalni Fond solidarnosti daje djeci koja imaju dijabetes pokazuju pogresne vrijednosti za +2. To je potencijalno smrtno opasno.  Znači preko 80 posto trakica ima odstupanja za 2 mmol/l.... U prijevodu ako ti je šecer 2 i skoro ćeš u komu on ti javlja da je šećer 4 i da je sve u redu”, piše nam jedan od zabrinutih roditelja. Ovim povodom, kako saznajemo propitkujući nakon javljanja roditelja, Federanom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja dopis je slalo deset udruga oboljelih od dijabetisa s područja Federacije. 

“Izražavamo svoju zabrinutost u pogledu kvaliteta trakica koje ovom prilikom nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranje Federacije BiH za naredne tri godine za djecu do 18 godina, te samom pripremom postupka nabavke parata sa trakama za mjerenje glukoze u krvi za djecu. Primarno pitanje je da li se u pripremi postupka i natječajnih uvjeta vodilo računa o potrebnim standardima kvalitete trakica kojim djeca mjere šećer u krvi, jer je pouzdanost ovih trakica od životnog značaja za inzulin ovisnu djecu, jer od njihovog mjerenja direktno ovisi količina inzulina koje dijete treba ubrizgati. Ako trakice nisu kvalitetne i pokazuju netočne rezultate, ili imaju velika odstupanja u mjerenju, to može završiti fetalno za dijete oboljelo od dijabetisa”, navodi se u dopisu koje su udruge slale Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. 

U ime roditelja oboljele djece tražili su hitan odgovor koji je kriterij bio propisan za sudjelovanje u ovoj nabavci, i je li neko tijelo percipirano kao respektabilno na međunarodnom planu dalo certifikat kvalitete za trakice koje ponuđači nude u ovom postupku. Također, apelirali su na sve nadležne da na prvo mjesto stave zdravlje i dobrobit djeteta, a ne najnižu cijenu, jer ovakav način može dovesti do nesagledivih posljedica za djecu. 

Iz odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, koju potpisuje direktorica Vlatka Martinović, razvidno je da je presudila najpovoljnija ponuda, a što zasigurno ne znači da je najbolja za djecu. 

Iz Udruge dijabetičara Krug Livno potvrđuju navode da trakice imaju odstupanja, koja mogu ugroziti djecu. 

“U razgovoru sa kolegama, predsjednicima udruženja, roditeljima došli smo do zajedničkog zaključka da te trakice često pokazuju više vrijednosti u odnosu na one trakice koje su registrirane kod nas u BiH. Nažalost, odstupanja su prema gore. Ako je vrijednost šećera u krvi 3.2, nove trakice pokazuju 5.2. To praktično znači da vam je dijete već u hipoglikemiji, a trakica pokazuje da je šećer uredan”, kaže Goran Karaula, predsjednik Udruge.

Upitan može li to životno ugroziti dijete s dijabetisom kaže da može. 

“Točno tako, dijete može biti životno ugroženo. Ne kažem da baš svaka trakica pokazuje veća odstupanja, ali kada se vodite logikom da vam je na tender prošla najjeftinija ponuda, dobili ste najnekvalitetnije trakice. S druge strane, imamo nesreazmjeran broj trakica i aparata. Ako je tender na tri godine u manjku smo za 850 tisuća trakica”, objašnjava dalje Karaula na ovu temu. Ističe da stvari popravlja županijska priča, budući da Zavod za zdravstveno osiguranje financira transmiter, putem kojeg roditelj uvijek na mobitelu može pratiti stanje šećera u krvi kod djeteta, bez obzira gdje se ono nalazi. 
“To jedino naša županija ima i Zavod financira u punom iznosu. Također, roditeljima se dodjeljuje novčani iznos za trakice i onda vi odete u ljekarnu i uzmete trakice koje hoćete. Nema favoriziranja jednog ponuđača”, objašnjava dalje Karaula. 

I u drugim udrugama saznajemo manje-više isto. Štoviše, digli su ruke od ove priče, budući da su u više navrata upozoravali federalni Zavod, a opet je izabran isti ponuđač – jer je najjeftiniji. 

Kada su u pitanju djeca, bira se dakle najpovoljniji ponuđač, no kada su u pitanju limuzine tender se namješta stranačkim tvrtkama i bira pogodan ponuđač. 
Zdravlje nameće potrebu najkvalitetnijeg ponuđača, no ta priča u praksi u Federaciji ne postoji. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.