ZABRANJENO KORIŠTENJE UREĐAJA Tužiteljstvo istražuje jesu li onkološki pacijenti godinama zračeni neispravnim aparatima

Bolnica
Ilustracija / hercegovina.info

Linearni akcelerator u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, koji se koristi za potrebe pacijenata s najtežim oboljenjima nije u funkciji od veljače ove godine. Odlukom Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost ovaj je života vrijedan aparat zapečaćen.

Nakon kontrole „slučaj“ preuzelo tužiteljstvo

A sve je počelo nakon što su v.d. dužnosti generalnog direktora dr. Denijal Tulumović i ostatak menadžmenta zatražili od Agencije da prekontroliraju uređaj.

Prethodila su tome i saznanja iz drugog predmeta u Županijskom tužiteljstvu TŽ, a čiji se detalji zbog istrage ne mogu priopćiti.

''Mi smo vođeni tim saznanjima obavijestili MUP TŽ, a oni Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. Potom je i UKC tražio od državne agencije da prekontroliraju uređaj i nakon kontrole izdana je naredba o zabrani korištenja. Ono što mogu priopćiti je da je Županijsko tužiteljstvo TŽ angažiralo tim vještaka iz medicinske fizike iz Sarajeva, Zenice i Mostara kako bi se utvrdilo je li radom linearnog akceleratora u prethodnom razdoblju bilo ugrožavanja života i zdravlja ljudi, odnosno pacijenata'', kazao je za Interview.ba Admir Arnautović, glasnogovornik Županijskog tužiteljstva TŽ.

SIPA u UKC Tuzla

Nakon što je UKC Tuzla tražio kontrolu uređaja od Državne agencije i nakon što je kontrola obavljena ubrzo je stiglo rješenje o zabrani rada za tri uređaja u tuzlanskom kliničkom centru. Agencija je dostavila izvještaj Županijskom tužiteljstvu TŽ koje je započelo istražne radnje.

Uslijedile su naredbe postupajućih tužitelja Županijskog tužiteljstva TŽ, izuzeta je obimna dokumentacija.

U Univerzitetsko-kliničkom centru su boravili i službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Naravno, nabavka novog linearnog akceleratora iskorištena i za dnevno-politička prepucavanja.

Tko je zakazao?

U cijeloj priči, ni krivi ni dužni, ispaštaju pacijenti i njihove obitelji koje su već mjesecima primorani čekati termine i odlaziti na terapije u Sarajevo, Mostar i/li Zenicu.

''Moj brat je onkološki pacijent. Karcinom mu je otkriven u siječnju 2023. godine. I sad se bori s administracijom. Sve nalaze predali smo u ožujku, tada mu je određena radioterapija u Zenici. Nalaze je dostavio UKC-u u ožujku, a do Zenice su stigli 27. lipnja. I nakon toga danima čekamo poziv iz Zenice. Pitamo se tko je zakazao'', napisala je na društvenim mrežama J.J., sestra teško bolesnog N.B. iz Tuzle.

Menadžment Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla tvrdi da je svoj dio procedure okončao, ali da je predmet u Uredu za žalbe.

Dok traju tenderske borbe ispaštaju pacijenti, njih oko 150 iz sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine. O tome ima li elemenata kaznenog djela u postupanju ili ranijem nečinjenju odgovornih osoba svoj sud, odnosno konačnu tužiteljsku odluku, uskoro bi trebalo donijeti Županijsko tužiteljstvo TŽ.

Tender, pa žalba

A do tada šest mjeseci traje agonija teško oboljelih pacijenata i njihovih obitelji.

Zašto? Najkraći bi odgovor bio - zbog bh. administrativno zamršene stvarnosti.

No, nabavku je prolongirala žalba na raspisani tender. I tako produžila agoniju onkoloških pacijenata koji su prisiljeni na dugotrajna putovanja u druge centre i povratak kući nakon nimalo bezazlenih radio terapija.

Brojne posljedice

Onkološki pacijenti i njihove obitelji u razdbolju radio ili kemoterapija suočavaju se s brojnim psihološkim, emocionalnim i sociološkim izazovima. Liječenje van granica Bosne i Hercegovine gotovo je nemoguće ako pacijent, odnosno obitelj, nemaju skoro pa milijunsku ušteđevinu.

Bolnica

Postavlja se pitanje tko je zakazao ako se posljednjih nekoliko godina linearni akcelerator u UKC-u Tuzla često kvario i pacijentima zadavao dodatne glavobolje. Da ne govorimo o posljedicama na mentalno i fizičko zdravlje.

''Istražitelji Uprave policije MUP-a Tuzlanske županije po nalogu Županijskog tužiteljstva TŽ i Općinskog suda u Tuzli izuzeli su kompletnu relevantnu dokumentaciju u vezi s uređajem za radioterapiju. Izdana je naredba za vještačenje spornih uređaja. Nakon svih obavljenih provjera donijet će se tužiteljska odluka i utvrditi ima li elemenata nekog kaznenog djela u postupanju ili nečinjenju odgovornih osoba u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla'', navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Županijskog tužiteljstva TŽ.

Što je tražila SIPA?

Vršitelj dužnosti generalnog direktora UKC-a Tuzla prof.dr. Denijal Tulumović potvrdio je kako su inspektori Službe za istrage i zaštitu (SIPA) danima boravili u ustanovi. No, dodao je, njihovo prisustvo je, po njegovoj procjeni, sasvim druge prirode u odnosu na zabranu rada linearnog akceleratora. Direktor Tulumović nije otkrio druge razloge ili povode zbog čega bi inspektori SIPA-e „češljali“ dokumentaciju UKC-a Tuzla.

Menadžmenti kao na traci

Medicinski direktor UKC-a Tuzla doc.dr. Igor Hudić ističe kako je trenutna uprava relativno kratko na čelu ustanove, od kraja 2022. godine. I napominje da im je (sad već zapečaćeni) „linearni akcelerator“ fakturiran od prethodnih menadžmenta.

A oni su se, zbog čestih promjena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Tuzlanskoj županiji, smjenjivali kao na traci.

Problem linearnog akceleratora aktualan je desetljeće, a u tom vremenskom razdoblju direktori su bili: Elmir Čičkušić, Nešad Hotić, Vahid Jusufović, Alen Kamerić i trenutni v.d. Denijal Tulumović.

Također, mijenjali su se i medicinski direktori, u zavisnosti tko je imao većinu u Skupštini TŽ. Pa su tako to bili kadrovi Stranke za BiH, Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije BiH/Socijaldemokrata BiH, Pokreta demokratske akcije BiH i trenutni menadžment Stranka demokratske akcije/Demokratska fronta.

No, o tome sada trebaju brinuti pravosudni organi. Na aktualnom menadžmentu je da nađe rješenje.

Tko je nadmudrio “mudru” administraciju?

Sadašnji medicinski direktor, dr. Hudić tvrdi da je novac za nabavku novih aparata osiguran, uz pomoć Vlade TŽ.

Ali, to nije dovoljno. Jer, tko je nadmudrio našu mudru administraciju?

''Faktički, dva dana prije isteka žalbenog roka jedn od proizvođača opreme uložio je žalbu. I sad je predmet u Uredu za žalbe BiH. Čekamo njihovu odluku, ali i odluku Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost kako bi postojeći linearni akcelerator ponovo stavili u funkciju'', kaže dr. Hudić.

I podsjeća na opasku menadžmenta da je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost sve do veljače bez problema izdavala dozvolu za rad za linearni akcelerator.

Što se promijenilo tada i zašto je izdano rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju?

Crna i tragična statistika

Prema statističkim podacima svake godine na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (područja Tuzle, Brčkog, Bijeljine, Zvornika) od raznih vrsta karcinoma oboli oko 2.000 osoba. U Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla pored pacijenata iz Tuzlanske županije radioterapiju su dobivali i pacijenti iz Posavske županije i Brčko distrikta BiH. Svi oni sada se šalju u druge centre, a formiraju se liste prioriteta.

''Do sredine lipnja ove godine imali smo između 150 i 160 pacijenata koji su završili specifične tretmane radioterapije u centrima u Sarajevu, Mostaru i Zenici. Ostalim pacijentima je izdana suglasnost i oni čekaju na termine. Ovisno o dijagnozi i protokolu koji je specifičan prave se liste prioriteta. Imamo pacijente koji unutar sedam dana moraju imati radioterapiju i oni su u vrhu prioriteta, ali imamo pacijente koji koriste kombiniranu terapiju, odnosno imaju radioterapiju i kemoterapiju i onda jedan dio rade kod nas, a drugi u drugim centrima'', kaže dr. Hudić.

Međutim, pacijenti negoduju.

Nakon što se utvrdi dijagnoza s kompletnom papirologijom odlaze u Zavod zdravstvenog osiguranja TŽ. Nalazi i dokumentacija se prosljeđuje u druge centre, ali događa se da pozivi za radioterapiju kasne i po nekoliko tjedana.

''Pacijenti su s pravom nezadovoljni. Očekujemo pozitivan odgovor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost kako bi uređaj koji je trenutno zapečaćen ponovo stavili u rad, ali sve do takve odluke pacijenti moraju ići na terapije u druge centre. Očito da se ranije zakasnilo u poduzimanju radnji, a nama je fakturirano stanje kakvo jeste. Sredstva su osigurana i mi odmah nakon potpisivanja ugovora s dobavljačem možemo uplatiti novac, ali zakonska procedura je takva kakva jeste, radi se o milijunskom ugovoru i propisi su rigorozni. Zbog toga se i produžava čekanje'', ističe doc.dr Igor Hudić.

Kraj godine?

Radioterapija i kemoterapija ostavljaju neizbrisive posljedice na zdravlje pacijenta, ali i kompletne obitelji. Pacijenti se uglavnom dovode pred „svršen čin“ jer nakon šokantnog saznanja o teškom oboljenju izloženi su mukotrpnom procesu potencijalnog izlječenja. Međutim negodovanja su individualna i od slučaja do slučaja, a do poboljšanja pristupa kvalitetnoj radioterapiji, mnogi se pribojavaju, morat će još čekati.

V.d. direktora UKC Tuzla dr. Tulumović ističe da bi se te mašine kupile postupak nije jednostavan, jer to nisu na primjer ultrazvučni aparati.

Takve se mašine poput linearnog akceleratora naruče, kako bi ih proizvođač mogao napraviti.

''Mi imamo od nekih dobavljača obećanje da će to biti u okviru od 120 dana. Međutim, iako sam uvijek u životu optimist bojim se koliko će nam za sve ovo trebati vremena. Jer moramo provesti određene građevinske radove, demontažu starog aparata, montažu novog aparata tako da je teško prognozirati bilo što'', izjavio je dr.Tulumović.

Ponovno je privremeno rješenje je u rukama Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i Županijskog tužiteljstva TŽ.

A zapečaćeni čeka dozvolu?!

Ako se dobije dozvola za rad trenutno zapečaćenog linearnog akceleratora pacijenti neće morati ići u Sarajevo, Mostar i/li Zenicu.

No, ostaje upitno koliko je siguran i koliko je učinkovita terapija takvog uređaja i hoće li eventualne terapije ostaviti posljedice na zdravlje pacijenata.

Neki od pacijenata u proteklom razdoblju, nažalost, nisu dočekali ni novi, a ni da s radom krene remontirani linearni akcelerator. Ostali su, kao i obično, u statistici. Tko je kriv? Okolnosti utvrđuje Županijsko tužiteljstvo TŽ.

Ali, kad se sve sabere i oduzme, mrtva usta ne govore ili, narodski rečeno, vrana vrani oči ne kopa te su opravdana pribojavanja da će sve prekriti „ružmarin, snjegovi i šaš“.

Bolnica