Za prometne prekršaje u BiH uskoro će se kažnjavati i stranci

Vijeće ministara sjednica ožujak 2022
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva komunikacija i transporta za zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske unije (EU), kojim će se omogućiti pristup podacima iz registra vozila Europske unije u skladu sa Direktivom EU 2015/413 Europskog parlamenta i Vijeća EU od 11. 3. 2015. godine o olakšavanju prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima protiv sigurnosti prometa na cestama.

Utvrđen je i Prijedlog izjave o namjeri zaključivanja ugovora između Bosne i Hercegovine i Europske unije kojim će se omogućiti pristup podacima iz registra vozila Europske unije.

Zaključivanjem ovog ugovora sa EU stvaraju se tehnički uvjeti za postupanje nadležnih tijela i izricanje sankcija za nepoštivanje propisa o sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. 

Ministarstvo komunikacija i transporta će Inicijativu i Izjavu o namjeri proslijediti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju, zakonom predviđenu proceduru odobravanja, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.