Za korištenje voda u Buškom jezeru HBŽ-u duguju oko 15 milijuna maraka

Buško jezero
Andrija Vrdoljak

Zakon o vodama Hercegbosanske županije (HBŽ), koji je jednoglasno usvojen u Skupštini te županije, do sada je generirao preko 15 milijuna maraka novih potraživanja za korištenje voda Buškog jezera.

U priopćenju kojeg je potpisao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBŽ-a Ivica Brešić, spomenuti Zakon o vodama je trebao bar dijelom kompenzirati nepravdu koja se godinama čini općinama ove županije.

Navedena potraživanja se uglavnom odnose prema HEP proizvodnji d.o.o Zagreb Republike Hrvatske i Crpnoj stanici Buško blato d.o.o Livno koji godinama koriste vodu za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac u Hrvatskoj.

Do trajnog rješenja pitanja korištenja voda Buškog jezera, ministar je stava da je ovaj zakon trebao omogućiti kakvu, takvu korist proračunima za popravljanje lokalne infrastrukture jer su sredstva zakonom strogo namjenska za tu svrhu, prenosi BHRT.

Od tada je prošlo 4 i pol godine i čudno da gotovo nikom nije stalo da se ta sredstva, zakonom propisana, naplate. Osim resornog ministarstva koje vodi beskonačne postupke na sudu i pokušaja da preko županijske inspekcije ubrza provedbu zakona nikom nije stalo da se pitanje Buškog jezera bar na neki način riješi u korist prostora gdje se jezero nalazi!?”, ističe Brešić.

Uputili su, dodaje u priopćenju, do sada 5 zahtjeva za izdavanje rješenja o obvezi plaćanja prema Upravi za inspekcijske poslove HBŽ-a, ali na žalost do sada nisu uspjeli postići da se izda ovršno rješenje što bi značio automatsku naplatu sredstava.

Nikad nitko, bilo na vladi, bilo u političkim krugovima nije otvorio ovo pitanje. Postavljamo svima pitanje zašto nikom nije stalo da naplatimo 15 milijuna konvertibilnih maraka? Zašto je normalno da se isti zakon primjenjuje i uredno se po njemu plaća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a u HBŽ-u nitko ne smije ni spomenuti problem?”, upitao je Brešić.

Obzirom da je tvrtka Crpna stanica Buško blato d.o.o. Livno ostala bez okolišne dozvole jer su je pravno srušili na Kantonalnom sudu u Sarajevu, Brešić se pita također, nije li vrijeme da se toj tvrtki ipak ‘ukaže’ netko od inspektora, jer , napominje on, upravo sada prazne Buško jezero bez ikakvih suglasnosti i definitivno će na ovaj način uništiti riblji fond, a razmjeri ekološke katastrofe.

Na kraju priopćenja, ministar u Vladi HBŽ-a dodaje kako su prošli tjedan poslali niz prijava raznim inspektorima te se nada da će bar jedan doći i uraditi svoj posao.