"ZA DOLJANKU" Polako se približavamo međunarodnim sudovima

Za Doljanku MHE Zlate

Udruga građana 'Za Doljanku' iz Jablanice koje vodi višegodišnju borbu protiv rada mHE 'Zlate', održalo je konferenciju za tisak u Mostaru.

"Udruga godinama upućuje na kriminalne radnje u kojima su sve instance vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine pogodovale investitoru tako što su u skladu sa svojim ovlastima, a za svoj osobni interes izdavale dozvole kako bi se napravila mHE 'Zlate' i dozvolilo bogaćenje pojedinca nauštrb građana lokalne zajednice.

Lanac nezakonitosti i korupcije proteže se od predsjednika vijeća mjesne zajednice, načelnika općine i vijećnika dva prethodna saziva općinskog vijeća, županijskog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i županijskog ministra građenja pa do federalne ministrice zaštite okoliša i turizma, a svoje upletene prste u pogodovanju je imalo i rukovodstvo FERK-a koje i pored izrečenih sudskih presuda u korist Udruženja nije oduzelo dozvolu za rad mHE 'Zlate' kao i Federalno ministarstvo pravde koje je tumačilo zakonske propise u korist Federalnog ministarstva okoliša i turizma", kazano je na konferenciji za tisak.

Nakon presude Županijskog suda Sarajevo izrečene 16.7.2021. godine kojom je poništena okolišna dozvola izdana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma i cijeli postupak vraćen na početak, FERK-u je uz informaciju upućen i zahtjev za oduzimanje dozvole za rad dok se postupak ponovno ne provede. FERK je zatražio mišljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma od kojeg je dobio obrazloženje da po novom Zakonu o zaštiti okoliša prilikom ishodovanja dozvola za gradnju mHE ne treba ishodovati okolišnu dozvolu.

Međutim, u novom Zakonu o zaštiti okoliša je navedeno kako svi predmeti započeti po starom Zakonu moraju biti po istom i okončani što je Ministarstvo u ovom slučaju prilikom obrazloženja skroz zanemarilo, istaknuto je na konferenciji za tisak. 

FERK je odbio zahtjev Udruge za oduzimanjem dozvole za rad mHE 'Zlate'. U međuvremenu, investitor je podnio zahtjev za izdavanje nove okolišne dozvole koji je Ministarstvo odbilo uz obrazloženje da po novom zakonu investitor nije u obavezi ishodovati novu okolišnu dozvolu. Na ovo rješenje, Udruga građana je podnijela tužbu jer se Ministarstvo oglušilo na upute iz presude te na nezakonit način donijelo rješenje. 

"Naime, u rješenju je stvoren privid da je isto doneseno u korist građana, a na štetu investitora kojem je odbijen zahtjev za izdavanje okolišne dozvole. Međutim, upravo je suprotno. Ovim rješenjem Ministarstvo ustvari investitora oslobađa pribavljanja nove okolišne dozvole i izrade nove Studije utjecaja na okoliš u čijem ponovljenom postupku bi građani morali po sili zakona sudjelovati, odnosno, oslobađa ga ispravljanja nedostataka već izrađene Studije na koje je Županijski sud u Sarajevu ukazao presudom kojom je poništena okolinska dozvola za MHE 'Zlate'", izjavila je potpredsjednica Udruge građana 'Za Doljanku' Naza Spahić.

Nakon ove presude, dana 29.12.2021. god. UG 'Za Doljanku' je dobilo presudu Županijskog suda u Mostaru kojom je poništeno rješenje Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ i rješenje Službe za upravu i prostorno uređenje Općine Jablanica.

U ovom upravnom postupku koji se vodio po žalbi na građevinsku dozvolu za izgradnju mHE 'Zlate' na rijeci Doljanci, niti Općina, niti Ministarstvo nisu priznali Udrugu kao stranku u postupku što je sudskom presudom dokazano. Posljedica ovih nezakonitih radnji je nezakonita pravosnažna građevinska dozvola, što dalje upućuje da na osnovu takve dozvole u postupku nije mogla biti izgrađena mHE 'Zlate'“.   

"Polako se približavamo međunarodnim sudovima, a do tada ćemo nastaviti borbu svim raspoloživim zakonskim sredstvima, kao što je kaznena prijava protiv federalne ministrice okoliša i turizma i zahtjevom za njenu smjenu. Pisat ćemo i predsjednicima svih političkih stranaka koji su na odgovorne položaje postavili ljude koji su se pokazali kao neodgovorni i zloupotrebili svoj položaj. I na kraju, obratit ćemo se i sudovima Bosne i Hercegovine i pitati ih koja je svrha njihovog postojanja kada se njihove presude ne poštuju. I tko je nadležan za sankcioniranje onih koji ne provode presude suda", zaključio je predsjednik Udruge građana 'Za Doljanku' Dženan Šašić.