FERK KONAČNO POSTUPIO PO ZAKONU Investitoru odbijena dozvola za rad mHe "Zlate", na potezu inspekcija

FERK odbio dozvolu za rad MHE Zlate
Voda.ekoakcija

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na 21. redovnoj sjednici održanoj 12.10.2023. donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije, kao i zahtjev za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača podnositelja zahtjeva „EKO-VAT“ d.o.o. Jablanica. Ovim potezom je FERK konačno postupio u skladu sa zakonima što je rezultat dugogodišnje pravne borbe Udruženja građana „Za Doljanku“.

Odbijanje dozvole za rad je uslijedilo nakon što je prošlog mjeseca Županijski sud u Mostaru posljednjom presudom poništio dozvolu za rad mHe „Zlate“ u Jablanici i naložio FERK-u da
ponovi postupak.

Podsjećamo, UG „Za Doljanku“ je prije tri godine pokrenulo upravni spor protiv Rješenja kojim je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) izdala dozvolu za rad tvrtki „EKO-VAT“ d.o.o. Jablanica. Županijski sud u Mostaru je u obrazloženju svoje presude istaknuo upravo ona kršenja na koja je Udruženje od samog početka svoje borbe ukazivalo FERK-u i ostalim institucijama.

Dugogodišnja borba UG „Za Doljanku“ za zaštitu rijeke Doljanke je do sada rezultirala s ukupno šest presuda u korist Udruženja, a nadležne institucije imaju sve manje prostora zaobilaze zakone, a sada je konačno poništena i dozvola za rad mHe „Zlate“ nakon brojnih pokušaja da se njen rad legalizira nepostupajući po jasnim zakonima, a FERK više nije mogao pronaći načina da ponovno izda dozvolu za rad.

Iz UG „Za Doljanku“ su poručili da su ovo izuzetni iskoraci u njihovoj borbi za zaštitu rijeke Doljanke te pozivaju Federalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrše nadzor i obustave rad mHe „Zlate“ zbog neposjedovanja dozvole za rad.