Za četveročlanu obitelj u BiH tjedno za hranu treba izdvojiti čak 39,19 posto plaće

obitelj, hrana za jelo, namirnice, veze, važnost, dijete, roditelji, zabrane, liječnici, upozorenje, laganje, djeca rast, roditelji, roditelji, tipovi, rečenica, roditelji, djeca rast, djeca rast, roditelji, stvari, roditelj, dijete, učenje, roditelji, djeca, opasnost

Za tjednu nabavu hrane za četveročlanu obitelj u Hrvatskoj potrebno je 18,53 posto prosječne tjedne plaće, pokazalo je istraživanje internetske stranice MoveHub koja je specijalizirana za pružanje informacija o najpopularnijim destinacijama za preseljenje, piše Večernji list BiH.

Istraživanje MoveHuba o troškovima nabake hrane pokrilo je 123 države, a Hrvatska je po skupoći košarice hrane za četveročlanu obitelj na 66. mjestu. Obrađene su lokalne cijene istih namirnica za svaku zemlju, poput kruha, riže, voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, a potom su ti troškovi uspoređeni s prosječnim plaćama u tim zemljama.

Na vrhu ljestvice je Ruanda u kojoj je za tjednu nabavu hrane za obitelj s četiri člana potrebno čak 275,86 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Slijede Etiopija s 257,46 posto i Kenija s 215,24 posto. Najmanje troškove za tjednu košaricu hrane imaju četveročlane obitelji u Kataru jer im je za to potrebno samo 2,62 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Makao je drugi u svijetu po tom kriteriju jer se ondje prosječna obitelj može prehraniti izdvajajući samo 3,66 posto prosječne plaće. U Kuvajtu je pak za to potrebno 4,38 posto plaće. U odnosu na Hrvate, jeftinije se hrane naši susjedi Slovenci i Mađari.

Tako je u Mađarskoj za tjednu prehranu četveročlane obitelji potrebno 14,71 posto, a u Sloveniji 14,54 posto tamošnje prosječne plaće. Ostali naši susjedi moraju izdavajati više od svojih plaća za namirnice od nas. U Bosni i Hercegovini tako za tjednu nabavu hrane za četveročlanu obitelj treba izdvojiti 39,19 posto prosječne plaće u toj zemlji. U Srbiji je za to potrebno 31,36 posto, a u Crnoj Gori 27,28 posto prosječne plaće. Hrvatska je sa 18,53 posto u rangu Argentine, Čilea, Japana, Urugvaja i Venezuele. Gledajući sve članice Europske unije, veći postotak plaće za hranu od Hrvatske moraju izdvajati samo građani Bugarske i Slovačke.