ZA 40-ak MARAKA Vlada ŽZH povećala osnovicu plaća u osnovnim školama, ali iz Sindikata su očekivali više

Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje
Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje

Na današnjoj 11. sjednici Vlade Županije Zapadnohercegovačke donesena je odluka kojom je povećana osnovica za izračun bruto plaće uposlenima u osnovnim školama u ovoj županiji.

Naime, županijska Vlada donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti u Županiji Zapadnohercegovačkoj, državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, zaposlenika u školama koji su korisnici Proračuna Županije Zapadnohercegovačke i ostalih uposlenika korisnika Proračuna Županije Zapadnohercegovačke.

Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje

Kako su naveli iz Vlade ŽZH, razlozi za donošenje ove Odluke temelje se na članku 29. stavak (3) Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“ , broj: 8/23) u kome je navedeno da se Vlada obvezuje kako će prilikom Izmjena i dopuna Proračuna ili najkasnije do 1. lipnja 2023. godine, u skladu s mogućnostima Proračuna, sa Sindikatom sporazumno utvrditi dodatno povećanje plaća uposlenih u osnovnim školama. Naime, ovom Odlukom je osnovica za izračun bruto plaća, koja je do sada iznosila 622,23 KM, povećana na 640,15 KM. Odluka će se primjenjivati retroaktivno od 1. svibnja 2023. godine.

Iako je Vlada donijela odluku o povećanju od 2,88 posto u Sindikatu osnovnih škola ŽZH očekivali su ipak više.

"Osnovica je povećana za 2,88 posto. Ne možemo biti s tim zadovoljni budući da smo ranije usmeno imali dogovor kako će doći do povećanja od 5 posto", kaže za Hercegovina.info predsjednik Sindikata osnovnih škola ŽZH Slaven Ljubić.

Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje

S obzirom da je odlučeno kako će povećanje biti u iznosu od 2,88 posto, Sindikat je pokušao izboriti to da se Odluka provodi od početka godine. No, u tome nisu uspjeli.

"Ljudi su očekivali povećanje od 5 posto kako je, ponavljam, usmeno bilo dogovoreno, a onda stiže ponuda za 2,88. Kada je već odlučeno da će povećanje biti toliko, tražili smo da onda barem bude retroaktivno od početka godine. No, do toga nismo uspjeli doći, već samo za posljednja dva mjeseca. U konačnici imamo povećanje oko 40 maraka mjesečno", kazao je Ljubić.

Ovom odlukom Vlade ŽZH izjednačena je osnovica za izračun bruto plaće uposlenima u osnovnim i srednjim školama u ovoj županiji, ali koje su ranije dogovorile ukupno povećanje od 12,88 posto. S druge strane Sindikat osnovnih škola ŽZH u vrijeme štrajka tražio je povećanje od 10 posto te dodatnih 5 posto 1. lipnja. To se ipak na kraju nije dogodilo. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.