Wikileaks otkriva: Carl Bildt ne voli Hrvate i Albance, a Putina naziva - četnikom!

Carl Bildt, WikiLeaks, WikiLeaks
...šef švedske diplomacije Carl Bildt koji je 1990-ih bio mirovni posrednik EU za bivšu Jugoslaviju, a potom i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

 U dokumentima koje je objelodanio Wikileaks stoji ono što je u ovim krajevima već uglavnom poznato - da Bildt ne simpatizira Hrvate i Albance. Portal Trojka.rs piše kako su u poruci koju je viši analitičar Stratfora Marko Papić poslao svome kolegi bila navedena neka saznanja dobivena od jednog Bildtovog bliskog kolege i zastupnika u Europskom parlamentu.

 Bildtove ambicije na Balkanu

 U toj zanimljivoj poruci između ostaloga stoji: "Bildt vjeruje da Švedska treba postati svjetska sila... Iz svog iskustva s Balkana zaključio je da mu se ne sviđaju Hrvati i Albanci. Također je vrlo kritičan spram Rusije. Putina je nazvao "četnikom" (!) usred sastanka sa skupinom europarlamentaraca. On je suštinski persona non grata u Moskvi... I te kako je uključen u proširenje Europske unije. Švedska to proširenje gleda kao način za slamanje njemačko-francuskog stiska oko vrata Unije. Bildtov je osobni cilj da svaka balkanska država napravi po jedan korak naprijed ka priključenju Uniji tijekom njegovog mandata...".

 Inače, Stratfor čije je dokumente objavio Wikileaks, opskrbljuje informacijama velike korporacije, a putem mreže svojih doušnika u vladama i diplomacijama diljem svijeta. Pokretač Wikileaksa Julian Assange želi raskrinkati Stratfor kao globalnu mrežu doušnika koji se plaćaju preko računa u švicarskim bankama i pre-paid kreditnih kartica.

Izvor: javno.hr