VRUĆE PITANJE ZA PRAVOBRANITELJA Kako ste obračunali da je kvadrat stana u Mostaru 200 maraka

Gradsko vijeće Mostar
Hercegovina.info

Vruće pitanje za javnog gradskog pravobranitelja Almira Mujkanovića, bivšeg ravnatelja Pozorišta, koji je, uz ostale sebi priskrbio stan u Mostaru po cijeni od 200 maraka za četvorni metar postavio je HDZ-ov vijećnik Kažimir Milićević. 

"Drugo vijećničko pitanje postavljam gospodinu Almiru Mujkanoviću, javnom pravobranitelju Grada Mostara. Je li vam poznato po kojoj metodologiji je vršen obračun cijena stanova koji su vraćeni Javnoj ustanovi Narodno pozorište Mostar, čiji je osnivač Grad Mostar, u smislu Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova u Federaciji BiH. Je li ta metodologija utemeljena na pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju ovu oblast. Ako nije koje ćete korake poduzeti da zaštitite imovinu Narodnog pozorišta Mostara", upitao je Milićević. 

Ukratko Milićević je pravobranitelja upitao kako će zaštiti Pozorište od samog sebe, budući da je on osobno jedan od kupaca malih pozorišnih stanova po mizernoj/badava cijeni. 

Gradsko vijeće Mostar

Podsjetimo, sadašnji direktor Narodnog pozorišta Emir Spahić daje punomoć (koju je sastavio notar Alkan Mujić) odvjetniku Nenadu Gvozdiću da stanove koje je koristilo pozorište proda njemu, njegovom prethodniku Almiru Mujakanoviću, te glumcima i drugim zaposlenicima Pozorištu po mizernoj cijeni od nepunih 200 maraka po četvornom metru. 

Nijednom od njih cijena od 200 maraka za četvorni metar stana u Mostaru nije bila sporna!? 

Praktično, Spahić opunomoćuje odvjetnika Gvozdića da i njemu, koji je davatelj punomoći proda stan u Ulici Ćirića broj 8., od 35 četvornih metara, po cijeni od 6.500 maraka. 

Nadalje, opunomoćuje odvjetnika Gvozdića da stan na adresi Franjevačka broj 16. A proda bivšem direktoru Pozorišta, a sadašnjem gradskom pravobranitelju Almiru Mujkanoviću. Taj stan je veličine 33 kvadrata, a odvjetnika se oponumoćuje da ga Mujkanoviću proda po cijeni od 7.751 marku. 

Punomoć Gvozdiću se odnosi i na stanove u Ulici Kujundžiluk broj 3. C, još jedan stan na adresi Ulica Ćirića broj 8, stan na adresi ulica Kralja Tomislava br. 1/IV na četvrtom katu, stan u Titovoj broj 90. drugi kat, stan u ulici Osmana Đikića broj 4., također da se prodaju po mizernim cijenama od oko 200 maraka po četvornom metru. Odvjetnik to završava.

Osim dvojice ravnatelja, stan je kupila i umjetnička direktorica Amela Kreso.

Radi se o stanu od 25 četvornih metara u Ulici Kujundžiluk br. 3 C, na pvom katu, a platila ga je svega 4.818 maraka, potom Stojan Kačić, koji će u Ulici Ćirića broj 8 biti susjed direktoru Pozorišta. Kačićev stan ima 36 kvadrata, a platio ga je 4 marke manje od pet tisuća maraka. Stan u Ulici Kralja Tomislava površine 45 kvadrata kupio je Saša Oručević i to za osam i pol tisuća maraka.

Nadalje, stan u Titovoj od 23 kvadrata kupila je Ajla Hamzić, i to po cijeni od 4.570 maraka. Nadalje, stan u Ulici Osmana Đikića broj 4, površine 21 kvadrat kupila je Hajrija Abudić po cijeni od 3.175 maraka. Svi navedeni kupci su članovi Narodnog pozorišta Mostar, među njima dvojica direktora, umjetnička direktorica, glumci, rekviziteri.  

Ponavljamo! Ni notaru Alkanu Mujiću, ni odvjetniku Nenadu Gvozdiću, ni dvojici ravnatelja Pozorišta mizerna cijena nije bila sporna. Ova kupoprodaja je predmet istrage u Tužiteljstvu HNŽ, kod postupajućeg tužitelja Kemala Maksumića. Premda se očekivala smjena gradskog pravobranitelja, SDA ga održala na funkciji.