VREMENSKA PROGNOZA ZA HERCEGOVINU Čeka li nas zima u travnju, nakon što smo imali proljeće u veljači?

Mostar Mostarka
Ivica Sigler

U proteklom vikendu stanovnike Hercegovine proljeće je pravo razmazilo, a temperature zraka su dosezale travanjske vrijednosti. Maksimalne temperature dosezale su vrijednosti i do čak 21°C koliko se mjerilo u Čapljini, Neumu i Trebinju, a proljetni ugođaj lokalno je upotpunjavala i već probuđena priroda iz zimskog sna.

Na zimu smo doslovno više i zaboravili, a tu i tamo se s vremenom na nju tek podsjetimo na fotografijama u arhivama "na današnji dan".

No hoće li to tako ostati i do kraja zime? 

Krenimo redom...

Do kraja srijede će se naše područje nalaziti pod utjecajem polja visokog tlaka zraka, čiji će se centar danas nalaziti nad jugozapadom Francuske, ali i nad južnom Njemačkom, te Švicarskom, kako se i vidi sa slike u prilogu.

Vjetar slab do umjeren, promjenjivog smjera. Jutarnje temperature zraka će se kretati od -1°C do 7°C, a dnevne između 7°C i 16°C ili 17°C. 

Druga slika nam prikazuje tlak zraka u prvim satima četvrtka. Vidimo kako se središta anticiklona pomjeraju istočnije i jugoistočnije, dok sa zapada Europe tlak zraka opada. I najava je to promjene vremena, koja će razliku od one prije osam dana potrajati duže. 

Od četvrtka postupni početak promjene vremena

Nakon još nešto hladnijeg jutra (i minimalnih temperatura uglavnom između -2°C i 3°C) i sunčanijeg prvog dijela četvrtka, od sredine dana nastupa jače naoblačenje s kojim već stižu i prve ortografske oborine (na sjeverozapadu Hercegovine, te području Blidinja), no tijekom večeri ubzo će se proširiti i na veći dio Hercegovine.

Maksimalne dnevne temprature većinom od 6°C do 15°C. Kako dan bude odmicao tako će i jugo jačati, koje će u petak, te za predstojeći vikend biti jako do olujno. Ono će biti i glavni uzrok (uslijed fenskog efekta) vrlo visokih noćnih i jutarnjih temperatura do kraja tjedna, a vrijednosti će iznositi između 6°C i 14°C, dok dnevne ostaju vrlo slične tim vrijednostima, dakle bez veće promjene. Prevladavat će oblačno i vrlo vjetrovito vrijeme, uz povremenu kišu, čije se intenziviranje očekuje od noći na subotu, te osobito tijekom subote i nedjelje, kada imamo i zanimljivu sinoptičku situaciju, koju simulira najnovije ažuriranje ECMWF prognostičkog modela. 

Jasno je uočljiva stacionarna linija, koja našem području donosi vrlo vjetrovito i vrlo nestabilno vrijeme, uz obilnu kišu, a na najvišim vrhovima planina, kako se simulira na oborinskom prikazu konačno i snijeg, za razliku od većeg ostatka dijela regije, gdje se uglavnom predviđa relativno mirno. 

Nestabilno se nastavlja i sljedeći tjedan?
 

U prilog je dat ansamble niz GFS prognostičkog modela (za Mostar), koji je već srednjoročnog tipa i u čiji domet ulazi sljedeći tjedan, a i početak klimatološkog proljeća. Vidimo kako se šanse za oborine i dalje visoke, dok temperature ostaju u granicama sličnim kao i dosadašnjim, što znači da su šanse za zimu i povratak hladnijih dana minimalne.

Što će nam još donijeti kalendarski dani zime tijekom mjeseca ožujka ćemo vidjeti, međutim dani postaju sve duži i svakim danom pojava zimskih prodora u ovom dijelu godine postaje sve manje priželjkivana, osobito zbog poljoprivede, ali i već probuđene prirode. Nadamo se da se travanjski snijeg iz 2021. godine neće ponoviti, no ovih dana imamo travanj u veljači, pa se opet ne bi iznenadili ni da imamo veljaču u travnju!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.