VODNI INSPEKTOR NIJE NAŠAO DIREKTORA Žuvela se treba očitovati na zapisnik u roku 5 dana

Radimlja Žuvela Stolac

Federalni vodni inspektor izvršio je jučer višesatni nadzor u Stocu, gdje se mještani bune zbog onečišćenja okoliša otpadnim vodama ribarnice, no što će biti njihovi daljnji koraci ne zna se.  

Ranije su našem portalu potvrdili da će po našem upitu/zahtjevu postupiti u petak ili ponedjeljak, da bi u konačnici nadzor bio objavljen jučer, ali bez pravne osobe, te se nadzor ne smatra okončanim.  

„U smislu preliminarnih informacija, višesatni i kompleksni inspekcijski nadzor postupajućeg federalnog vodnog inspektora kod subjekta nadzora „ŽUVELA-HB“ d.o.o. Stolac izvršen je 27.6.2022. godine. Člankom 67 st. 3 Zakona o inspekcijama Federacije BiH predviđeno je obavezno sudjelovanje predstavnika subjekta nadzora - odgovorne osobe u pravnoj osobi, a koja nije nazočila inspekcijskom nadzoru, te će shodno zakonskoj obavezi, sačinjeni zapisnik o inspekcijskom nadzoru pismenim putem biti dostavljen odgovornom licu na izjašnjenje odnosno primjedbe u roku od pet(5) dana.

U slučaju potpisivanja zapisnika bez primjedbi i valorizacije zapisnika o inspekcijskom nadzoru kao javne isprave kojom se utvrđuje činjenično stanje iz predmeta inspekcijskog nadzora, sa relevantnim informacijama potrebnim i vezanim za dalji tok inspekcijskog nadzora, a u cilju provjere zakonitosti i pravilnosti rada subjekta nadzora će se nakon isteka ovog roka donijeti odluka o poduzimanju daljih radnji i mjera u skladu sa zakonom. S obzirom da inspekcijski nadzor još uvijek nije okončan, a po pitanju radnji koje slijede, primarno u interesu efikasnosti i zaštite samog postupka inspekcijskog nadzora, tek nakon cjelovitog utvrđivanja činjeničnog stanja i  shodno rezultatima inspekcijskih nadzora, javnost će biti blagovremeno obaviještena“, istaknuli su.

Radimlja Žuvela Stolac

Navode da federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno Federalni vodni inspektorat još od 2014. godine u evidenciji rada i postupanja kod subjekta nadzora „ŽUVELA-HB“ d.o.o. Stolac ima povijest višestrukog djelovanja kad su u pitanju inicijalni i kontrolni inspekcijski nadzori odnosno izricanje upravnih mjera od strane federalne vodne inspekcije, prekršajne odgovornosti pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog neposjedovanja vodnih akata za ispuštanje otpadnih voda u površinske vode odnosno korištenja vode, ispuštanja otpadnih voda i drugih aktivnosti i zahvata suprotno odredbama iz vodnog akta, do pitanja plaćanja posebnih vodnih naknada.

Naveli su da su prema zaprimljenim novim saznanjima i inicijativama u smislu potrebe za promptnim djelovanjem federalne vodne inspekcije na lokalitetu Radimlja bb Stolac, pored realizacije programa pojačanih inspekcijskih nadzora svih federalnih inspekcija, izvršili predmetni inspekcijski nadzor iz nadležnosti federalne vodne inspekcije.

Podsjetimo, u više navrata na Radimlji su prosvjedovali mještani, koji tvrde da je ono što se događa uz Radimlju nedopustivo. Fotografija iz zraka najbolje svjedoči koliki je obujam zagađenja uz JU Radimlja, tj. nekropolu stećaka koja je na listi UNESCO-a, i to nakon što je se crnilo pokušalo isprati s nekoliko cisterni vode. Vlasnik ribarnice tvrdi da se radi o privremenom kvaru i problemu, mještani da je problem višegodišnji, samo lokacija druga. Konačnu riječ morale bi dati nadležni. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.