RIBARNICA Federalni inspektori temeljem zahtjeva Hercegovina.info vrše nadzor u Stocu

ribarnica Radimlja
Stolac City

Vodni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove danas boravi u Stocu temeljem medijskog upita/zahtjeva portala Hercegovina.info.

Nakon što su mještani u više navrata prosvjedovali povodom otpadnih voda i neugodnih mirisa iz stolačke ribarnice poslali smo upit je li inspekcija postupala na ovoj lokaciji i što je utvrđivano. 

"Naši inspektori su trenutačno u pojačanim inspekcijskim nadzorima. Tako da što se tiče vašeg upita i prijave vezano za ribarnicu i otpad planiraju izvršiti nadzor. Ima povijest postupanja za ovog subjekta nadzora", kazano je našem portalu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. Mještani već duže vrijeme negoduju zbog situacije sa ribarnicom, koja je neposredno uz nekropolu Radimlja. 

Oni su na licu mjesta i danas, a javljaju nam da je inspekcijski nadzor u tijeku. Na fotografiji se može vidjeti crnilo koje izlazi tik uz Radimlju, kompleks udaljen svega 20-tak metara. 

Nekropola se sastoji od ukupno 135 stećka, stavljena je pod zaštitu kao spomenik kulture Bosne i Hercegovine 1967. godine, a 2002. proglašena je nacionalnim spomenikom.  S upisivanjem na listu UNESCO-a ovo mjesto posjećuje i sve veći broj turista, a prizori uz nekropolu nisu ugodni ni vidjeti ni mirisati.

Josip Žuvela, vlasnik ribarnice koja nosi njegovo prezime i izjavi za RTV HB kaže da je uzrok svemu tehnički problem, kvar jedne pumpe, no mještani poručuju da se radi o višegodišnjem problemu, a ne privremenom problemu. Sumnjaju i da je lokacija oprana vodom iz cisterni prije dolaska inspekcije. Više bi trebalo biti poznato nakon obavljenog nadzora.