VLASTI NASTAVLJAJU PO STAROM Javne pozive za uvide i primjedbe na solarne projekte "skrivaju" od građana

Miljkovići Kozice dozvola

Portal Hercegovina.info već je u više navrata upozoravao na netransparentnost prilikom organiziranja uvida u idejne projekte i zaprimanje žalbi mještana za solarne elektrane koje su im planirane nadomak obiteljskih kuća.

Solarna elektrana Lena 1/75 instalirane snage 75 MW planirana je na lokalitetu Miljkovići, a  Lena 2/75 istovjetne snage na lokalitetu Polog.

Lokalno stanovništvo naselja Miljkovići i Kozice, koje se pretežno bavi stočarstvom, usprotivilo se planiranoj gradnji solarnih elektrana koje osim Solar Lene  planira i kompanija Energo Sunce d.o.o. Posušje.

Tako je i ovoga puta Federalno ministarstvo prostornog uređenja uputilo javne pozive za uvid u idejne projekte ovih solara, ali o tome nije obavijestilo mještane niti predstavnike mjesnih zajednica, iako su ovi to od ministra Željka Nedića iz HDZ BiH izričito tražili. Naime, ovaj poziv objavljen je samo u tiskanim izdanjima dnevnih novina, te na stranici ministarstva.

Kako su pozivi objavljeni 6. listopada, tako nitko od predstavnika mjesne zajednice nije bio pozvan, pa tako nisu ni imali uvid u u idejne projekte za velike solare koji bi im trebali niknuti u susjedstvu, niti su mogli dati svoje primjedbe.

Zaintresirana javnost trebala je imati pravo steći uvid i dati primjedbe na idejni projekt solarnih elektrana Lena 1/75 i  Lena 2/75 koji je napravila firma Tehnozaštita d.o.o.Mostar sedam dana od objave ovoga poziva.

Mještani se žale i na činjenicu da su zbog uvida u ove dokumente morali voziti skroz do Sarajeva jer je ministarstvo propisalo da se do njih može doći samo u prostorijama ministarstva i to uz prethodnu najavu, osim ako nemaju valjan razlog da to naprave pismenim putem.

Gradsko vijeće Mostara prethodno je dalo suglasnosti za dodjelu koncesija kompaniji Solar Lena.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.