Vlasenici trg i spomenik, “Zvornikputevima” još jedan milijun na sumnjivom natječaju

Vlasenici trg i spomenik, “Zvornikputevima” još jedan milijun na sumnjivom natječaju
ATV/Vlasenica 24

Općina Vlasenica će više od milijuna maraka isplatiti “Zvornikputevima” za rekonstrukciju trga i izgradnju spomenika. Zvornik putevi su posao dobili jer na natječaju nisu imali konkurencije. To i nije čudo jer je čitava procedura provedena na način da konkurencija u startu bude eliminirana, piše Impulsportal.net.

Pitanje je samo jesu li put presudile dobre poslovno-političke veze Save Erića, vlasnika ovog poduzeća koje je dugogodišnji favorit javnih nabavki u zvorničkoj regiji. Upravo zbog sukoba interesa Eriću je još 2010. uskraćen mandat zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Da se načelniku Vlasenice Miroslavu Kraljeviću baš žurilo da ovaj posao dodijeli Erićevoj tvrtki jasno je iz maksimalno skraćenih rokova kroz procedure javnih nabavki.

Od zemljanih radova do umjetničkih djela

Obavještenjem o javnoj nabavci, koje je objavljeno 28. prosinca prošle godine, naveden je 17. siječanj kao krajnji rok za preuzimanje natječajne dokumentacije, dok je 18. siječanj bio krajnji rok za dostavljanje ponuda. Već sljedećeg dana, dakle 19. sijelčnja, načelnik Kraljević je potpisao Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ako se ima u vidu da se u općini Vlasenica između 28. prosinca i 17. siječnja, što zbog državnih što zbog vjerskih praznika, više prazničilo nego radilo nije ni čudo da je na natječaj pristigla samo jedna ponuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to, ipak, jedini razlog zašto „Zvornikputevi“ nisu imali konkurencije.

Osim što redovno dobiva unosne puteve izgradnje i rekonstrukcije putne infrastrukture po općinama i gradovima regije Birač, “Zvornikputevi” su se, sudeći po poslu koji im je dodijelila općina Vlasenica, počeli baviti i umjetničkim radovima.

Zvuči nevjerojatno da je ovom poduzeću povjeren posao koji između ostalog podrazumijeva i kiparske i livarske radove.

Među uvjetima u natječajnojj dokumentaciji nigdje se ne navodi ništa što bi ukazivalo na tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđača za izvođenje te vrste radova iako su oni precizno navedeni u natječajnoj dokumentaciji.

Kako se vidi iz obrasca riječ je o: „Vajanju i livenju od bronce kompozicije spomenika od 7 članova u svemu prema uputstvima umjetnika“.

Za ovaj posao, naravno, angažiran je podizvođač. Livenje spomenika, čiji je autor vajar Kirl Mukaetov, izvodi se u livnici „Janković“ u Smederevu. Bar tako je rečeno na svečanosti povodom početka radova u Vlasenici.

Sporno je međutim to što je u Obavještenju o dodjeli ugovora, od 22. veljače ove godine, navedeno da podugovaranja neće biti.

U natječajnoj dokumentaciji je između ostalog navedeno: U slučaju podugovaranja, ponuđač mora u ponudi naznačiti da će i koji dio ugovora dati podugovaraču.

S obzirom da se Obavještenje o dodjeli ugovora objavljuje nakon razmotrene ponude i izbora najpovoljnijeg ponuđača, da se zaključiti da „Zvornikputevi“ nisu u ponudi naveli da li će i koji dio dati podugovaraču.

Ako je postojao razlog da ponuđač i ugovorni organ „sakriju“ podugovor sa Smederevskom livnicom, a sve ukazuje na to da jest, onda je to još jedan i to krupan primjer kršenja zakona.
Logično da su drugi eventualni ponuđači bili limitirani, u slučaju da nemaju unaprijed dogovoren posao sa livnicom koja može izliti spomenik. Takvih livnica je u okruženju jako malo.

Sudeći po raspoloživoj dokumentaciji, u trenutku kada su predali svoju ponudu takvu livnicu na raspolaganju nisu imali ni u „Zvornikputevima“. Što je vjerovatno i razlog zašto je nisu ni naveli u ponudi.

Za razliku od drugih ponuđača koji se nisu ni usudili prijaviti na natječaj, oni su ipak „igrali na sigurno“. Na to ukazuje i činjenica da su dostavili ponudu u iznosu od 878.378,26 maraka, što je za oko 600 maraka manje od procijenjene vrijednosti posla.

Natječaj za poželjeti

Na ruku tvrtki Save Erića išli su i natječajni uvjeti. Tako se od ponuđača zahtijeva da mora imati asfaltnu bazu koja nije više od 100 kilometara udaljena od lokacije izvođenja radova. Bez obzira na navedenu, tehničku opravdanost ovog uvjeta, jasno je da on eliminira svaku konkurenciju „Zvornikputevima“ u toj regiji, gdje asfaltne baze nisu baš česta pojava.

Među uvjetima je, između ostalog, navedeno i da ponuđač mora posjedovati bager, dva kamiona kipera i valjak minimalne težine četiri tone.

U Transparency International BiH kažu da nije nezakonito to što je govorni organ postavio određene tehničke uvjete, pitanje je samo koliko su oni stručno opravdani. S druge strane, smanjivanje rokova procedure javne nabavke može pogodovati jednom ponuđaču.

„U ovom slučaju rokovi su skraćeni na minimum koji dozvoljava zakon. Međutim, skraćivanje rokova može biti upitno jer se na taj način uskraćuje mogućnost da se postigne aktivna i pravična konkurencija. Svakako kraćim rokovima se ograničava konkurencija“, smatraju u TI BiH.

Osim toga, u ovom konkretnom slučaju intrigantno je da se toliko žurilo s izborom najpovoljnijeg ponuđača, tako da je ugovor potpisan još u veljači, a radovi otpočeli tek 26. srpnja ove godine.

Savo Erić, vlasnik "Zvornikputeva"/ Foto: Patria

Sve ukazuje na to da je posao Zvornikputevima dodijeljen i prije nego su sredstva za ovaj projekt bila osigurana.

Da je tako potvrđuje i sam načelnik Kraljvić, koji je prilikom svečanog početka radova krajem srpnja izjavio da se obraćao i predsjedniku Vlade, i predsjednici RS, pa i Miloradu Dodiku članu Predsjedništva BiH, sve dok Vlada konačno nije odobrila sredstva.

U svakom slučaju „Zvornikputevi“ nisu ti koji imaju razloga da se plaše konkurencije na natječajima. Kako se direktor ovog poduzeća Jelenko Vasić svojevremeno javno pohvalio, 99% poslova „Zvornikputeva“ reliziraju se putem javnih nabavki. Žurnal je prije 4 godine pisao o tome kako ovo poduzeće dobiva poslove koji se financiraju iz Proračuna iako je protiv njih vođen postupak zbog utaje poreza. Apelacijsko vijeće suda BiH je direktora Vasića, 2019. godine, osudilo na godinu dana zatvora i 15.000 maraka kazne.