VLADA POVEĆAVA SATNICU Otkazan štrajk zdravstvenih radnika u Sarajevu

Zdravstveni djelatnici prosvjedi
hercegovina.info

Otkazan je generalni štrajk radnika u zdravstvu u Županiji Sarajevo. Štrajk je, podsjećamo, bio najavljen za ponedjeljak.

No, sindikat je u međuvremnu postigao dogovor s Vladom ŽS o povećanju satnice.

"Postigli smo dogovor i štrajk se odgađa. Generalni štrajk se odgađa jer smo dogovorili sa Nihadom Ukom, premijerom Vlade ŽS i resornim ministarstvom povećnje satnice sa 2.76 KM na 3 KM za period od 1. rujna do 31. prosinca 2023. godine, a od 1. siječnja 2024. godine do 1. travnja 2025. godine najniža neto satnica će iznositi 3.07 KM",  izjavio je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu ŽS. Sadiković je istaknuo kako uvjeti nisu ispunjeni u potpunosti.

"Zbog pacijenata i građana Županije Sarajevo morali smo pristati na ovu ponudu, i da se financijskim planom sredstva koja su slobodna preusmjere za poboljšanje usluge pacijentima", dodao je on.

Štrajk je bio zakazan za ponedjeljak 18. rujna s početkom u 7.30 sati.

Radnici u zdravstvu ŽS, njih više od 8.000, imali su samo jedan zahtjev, a to je povećanje neto satnice sa 2.76 KM na 3.28 KM

Štrajk su najavili i radnici u zdravstvu HNŽ, koji traže povećanje svojih satnica koje su među najnižima u Federaciji BiH za 30 posto.