VLADA PODRŽALA Sarajevski MUP će nabaviti stacionarne radare

Stop policija palica
Ilustracija

Vlada Sarajevske županije (SŽ) je podržala Projekt nabavke i proširenja sustava stacioniranih radarskih uređaja za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova SŽ i Upravu policije. Kako je istaknuo ministar unutarnjih poslova SŽ Admir Katica, osnovni cilj stacionarnih radara je spašavanje života.

"Statistički gledano, zabilježeno je značajno smanjenje broja prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama na mjestima gdje su instalirani radari. Ovo je i vrlo vrijedan antikoruptivni alat koji objektivizira počinjeni prekršaj i odgovornost za počinjeni prekršaj. Postoji potpuna informatička uvezanost sa Odjelom za videonadzor u MUP-u SŽ, čime je omogućeno efikasno prekršajno sankcioniranje. 

Prilikom realizacije ovog sustava, ja ću kao ministar predložiti da se prva tri mjeseca predvidi samo upozoravanje sudionika u prometu na postojanje ovih uređaja kako bi građani stekli svijest o njihovom postojanju i da bi se ostvario maksimalan preventivni efekt ovog alata", naglasio je ministar Katica.

Ovaj projekt Uprava policije i MUP-a SŽ realizirat će na osnovu sporazuma Vlade SŽ i UNDP-a BiH i to sredstvima iz kreditnog zaduženja od 890.000 KM. Prednosti uspostavljanja ovog novog radarskog sustava ogledaju se u unapređenju sigurnosti prometa u Sarajevskoj županiji, preventivnom djelovanju na sudionike u prometu, mogućnostima ispisa podataka kod prometnih nesreća, objektivnom načinu evidentiranja brzine.

Radarski sustav će omogućiti preraspodjelu policijskih službenika koji kontroliraju brzinu kako bi mogli biti korisniji u rješavanju težih prekršaja, prenosi 'Oslobođenje'.

"A omogućit će i isključivanje subjektivnosti i korupcije policijskih službenika, istovremeni nadzor više traka, više vozila i niz drugih prednosti", istaknuo je ministar Katica. Inače, ovaj projekt je usklađen sa strateškim ciljevima MUP-a SŽ i Strategijom Uprave policije 2018-2021, te Programom javnih investicija Sarajevske županije 2021-2023.