Vlada Makedonije od BiH traži novu istragu o smrti Borisa Trajkovskog

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što je odvjetnik Ignat Pančevski za "Dnevni avaz" iznio šokantnu tvrdnju da su putnici brutalno likvidirani.

Oprečne tvrdnje

Zvanična istraga zaključila je da je riječ o grešci pilota, ali postoji i verzija da je zrakoplov namjerno krivo navođen. Pančevski, pak, tvrdi da je zrakoplov oboren projektilom, a da su preživjeli putnici potom likvidirani. 

Vlada je donijela zaključak da izvješće o nesreći, u kojoj su poginuli Trajkovski, prateća delegacija i piloti zrakoplova, s novim činjenicama i dokazima treba dostaviti Tužiteljstvu Republike Makedonije.

U Vladinom priopćenju navodi se da je odluka donesena i da je usvojena informacija nakon razmatranja izvješća o istrazi o nesreći. Vlada je zaključila da izvješće treba podnijeti i Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, sa zahtjevom da istragu ponovo otvori zemlja koja ju je i vodila.

Salko Begić, predsjednik Komisije koja je svojevremeno istraživala ovu nesreću, kazao je za "Dnevni avaz" da mogućnost nove istrage postoji.

- Ako Makedonci dostave neke značajne elemente koji bi mogli poslužiti boljem rasvjetljavanju nekih stvari, moguće je otvoriti novu istragu, jer je to propisano međunarodnim pravilima - kazao nam je jučer Begić.

Pojasnio je da bi Makedonci trebali u BiH dostaviti sve nove materijale koje imaju te da bi tada Vijeće ministara formiralo komisiju koja bi ocijenila ima li potrebe otvarati ova pitanja. Begić je istakao da dokaze o kojima govore Makedonci ne može komentirati dok ih ne vidi.

Uzroci pada

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, koja je bila tužitelj u ovom slučaju, jučer nije željela komentirati zahtjev iz Makedonije.

- To je pitanje za Tužiteljstvo. Ja ne bih htjela davati komentar - kratko nam je kazala Kreso.

Od Tužiteljstva BiH zatražili smo komentar o tome pod kojim uvjetima može doći do pokretanja nove istrage, ali nam je iz ove institucije odgovoreno samo da "Tužiteljstvo nije zaprimilo zvanični zahtjev Vlade Makedonije".

Rječitiji je bio makedonski državni tužitelj Ljupčo Švrgovski, koji je medijima u toj zemlji kazao da, ako novo izvješće sadrži nove činenjice i dokaze, može biti promijenjena odluka kojom je tragedija proglašena nesrećom i krivicom pilota.

Izvješće ide Vijeću Europe

Novi Vladin izvještaj sastavljali su zrakoplovni eksperti u protekle tri godine, i on će biti dostavljen Komitetu Vijeća Europe za pravna pitanja i ljudska prava, kao i članu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Andreasu Grosu (Gross), autoru informacije o provedenoj istrazi o nesreći kod Mostara, u kojoj je izrazio sumnju da se radi o nesreći.

Izvor: dnevniavaz.ba