VJETROPARKOVI Koncesionari u proračun HBŽ-a uplatili 496 tisuća maraka

VJETROPARKOVI Koncesionari u proračun HBŽ-a uplatili 496 tisuća maraka
Istinomjer

Na ime koncesijske naknade za eksploataciju mineralnih sirovina koncesionari su u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) tijekom 2020. ukupno uplatili iznos od 64.503 maraka.

Kako je kazano iz Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije, taj iznos je prikazan dijelom za dug po računima za prethodne godine, a dijelom kao avansna uplata pošto se računi i obračuni za tekuću godinu rade krajem godine gdje mjerodavni obilaze lokacije, snimaju i računaju eksploatiranu količinu, navodi Fena.

Ukupni iznos računa svim koncesionarima mineralnih sirovina od koji je prošle godine bilo 14 aktivnih, a 3 ne,  za eksploataciju je iznosio 86.500 marka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva gospodarstva HBŽ se doznaje da su koncesionari iz oblasti obnovljivih izvora energije-vjetroparkovi kao koncesijsku naknadu za 2020. godinu uplatili iznos od 496.053 maraka od čega je J.P. Elektroprivreda HZ HB za vjetropark Mesihovina uplatila 242.857 maraka, a F.L.Wind  d.o.o Tomislavgrad za vjetropark Jelovača iznos od 253.196 maraka.

Kao koncesijsku naknadu, koncesionari iz oblasti turizma su u 2020. godini uplatili ukupno 7.860 maraka gdje se spominju skijalište Sportsko rekreativni centar “Čajuša” d.o.o Kupres i MI-VAL d.o.o Livno koja je uplatila jednokratnu koncesijsku nagradu za izgradnju adrenalinskog parka i eko – agro proizvodnji.

Prihodi od svih koncesijski naknada koje potpisalo resorno ministarstvo ispred Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora raspoređuje se sukladno odluci Vlade Hercegbosanske županije iz 2009.godine u omjeru 60 posto iznosa koncesijske nagrade pripada proračunu HBŽ, a 40 posto iznosa pripada proračunu općine s područja gdje su prihodi ostvareni.