VITEZIT Portal iz Viteza tvrdi da zagrebački WDG promet uskoro ulazi u posjed posrnulog giganta

Vitezit ,Vitez,proizvodnja eksploziva,Vitezit ,wdg zagreb,ivo žabić

Novinari portala viteški.ba ekskluzivno doznaju kako je nakon dugotrajne sage koja traje od kraja 2022. godine, stečajni sudac u postupku stečaja u Poslovnom sustavu Vitezit, Ivo Žabić, konačno potpisao i ovjerio Rješenje o dosudi nekretnina Kupcu WDG promet d.o.o. za usluge, sa sjedištem u Zagrebu - Praška 8. Nekretnine (LOT-I) su bile oglašene u Međunarodnom javnom pozivu od 08.11.2022. godine.

Stečajni sudac je odredio predaju nekretnina kupcu, uz nalog stečajnom upravitelju da ih oslobodi od osoba i stvari. Također, naređeno je zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda da izvrši upis promjene prava vlasništva na ime kupca WDG promet d.o.o. iz Zagreba i da izbriše sve terete, osim onih koji su propisani odredbom članka 75. Zakona o izvršnom postupku (ZIP-a).

Ranije je zahtjev stečajne upraviteljice za donošenje rješenja o dosudi bio odbijen, ali Županijski sud je uvažio žalbe i ukinuo prvostupanjsko rješenje Općinskog suda i suca Ive Žabića. Obrazloženo je da zaključenje ugovora o kupoprodaji imovine (LOT-I) između stečajne upraviteljice i zakonskog zastupnika kupca WDG promet d.o.o. Zagreb, te njegovih Aneksa, nisu uvjet za brisanje prava trećih strana, odnosno ranijih tereta i upisa u zemljišnim knjigama.

Novi vlasnik Vitezita, WDG iz Zagreba i poslovna obitelj Zubak, već su uplatili predviđeni iznos od 10.800.000,00 KM na javnoj prodaji te su tijekom vremena plaćali dio troškova u Vitezu. Također, poznato je da su podijelili jednokratnu novčanu pomoć bivšim radnicima, unatoč tome što nisu formalno-pravno bili u odnosu s njima.

Sud je zaključio da su ispunjeni uvjeti da kupac može postati vlasnik imovine. Prema obrazloženju Rješenja Županijskog suda u Novom Travniku i obavijesti Federalnog ministarstva pravde, pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj imaju reciprocitet bez ograničenja za stjecanje prava vlasništva na nekretninama u Federaciji BiH. Iz odluke Ustavnog suda BiH br. AP-3487/20 proizlazi da se imovina PS "Vitezit" d.o.o. Vitez može staviti u promet pod određenim uvjetima i knjižiti u korist kupca, uz poštivanje zakonskih ograničenja radi zaštite interesa stečajnog dužnika.

Također, prema informacijama portala viteški.ba, predstojeća primopredaja imovine trebala bi se održati ovoga tjedna.