VITEZ Obilježena 27. obljetnica stradanja Hrvata u naselju Buhine Kuće

Buhine kuće
Fena

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i služenjem mise na groblju Topala, u Vitezu se danas obilježava 27. obljetnica stradanja Hrvata u naselju Buhine Kuće.

Tijekom ratnih sukoba između Armije RBiH i HVO-a, 9. siječnja 1994. godine u Buhinim Kućama ubijeno je 27 vojnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti.

"Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji dječak Danijel Grbavac koji je ubijen u naručju jednog roditelja. Dječakova majka je, također, poginula. Tu se dogodila tragedija, poput one u obitelji Vidović, kao i bračnom paru Šafradin koji nije želio otići iz svoje kuće, a kasnije su pronađeni zaklani u svom dvorištu", kazala je predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a Srednjobosanske županije Ljubica Garić.

Garić je naglasila da nitko od pripadnika Armije RBiH nije odgovarao za zločin u Buhinim Kućama.

"Nema veze o kome se radi, trebao bi svatko odgovarati za svoja nedjela. No, ne nadam se, niti očekujem da će netko biti osuđen. Žalosno je sve to i samo kažem ne daj Bože biti na mjestu bilo koga tko je napravio takve zločine i tko s tim mora živjeti do smrti. Ukoliko je čovjek, ne treba mu veća kazna", istaknula je ona.

Iz Tužiteljstva BiH potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH da u Posebnom odjelu za ratne zločine postoji predmet koji se odnosi na događaje u selu Buhine Kuće.