Vitalnim interesom Bošnjaka zaustavlja se smjena Budimira

...Parlamenta koji bi se trebali očitovati o novonastaloj situaciji, da se Živko Budimir nalazi iza rešetaka. Ovu sjednicu ne treba očekivati do sljedećeg tjedna, s obzirom na petodnevni post i nerad zbog praznika rada koji će većina institucija spojiti s predstojećim vikendom.

Inzko mu dao mandat

Problem je nastao jer naprosto Ustav Federacije BiH nije predvidio mogućnost da predsjednik ovoga entiteta bude uhićen. Postavlja se dvojba s obzirom na pravnu presumpciju nevinosti da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, ali i praktičnu potrebu da Federaciju ne može voditi čovjek iza rešetaka. Predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak ističe da sud nema nikakvu savjetodavnu funkciju. 
"Kada dobijemo predmet i ako ga dobijemo, tada ćemo reći svoj stav", poručila je predsjednica Ustavnoga suda FBiH Kata Senjak. No, ova institucija mogla bi se naći tek na kraju složenog mehanizma procedure smjene ili opoziva predsjednika Federacije BiH. Naime, po odredbama Ustava FBiH predsjednik ili jedan od potpredsjednika Federacije mogu se smijeniti odlukom Ustavnog suda koji postupa po zahtjevu Parlamenta Federacije, odnosno po zahtjevu dvije trećine članova svakog doma, uz obrazloženje da je dotični dužnosnik prekršio prisegu ili iz drugih razloga nedostojan obavljati tu dužnost. 
"Ako predsjednik, ili jedan od potpredsjednika Federacije premine, bude smijenjen ili je po mišljenju Vlade usvojenog konsenzusom, trajno nesposoban ispunjavati svoje ustavne dužnosti, u roku od trideset dana pokreće se postupak predviđen člankom IV. B. 2 od klubova izaslanika u Domu naroda da bi se popunilo upražnjeno mjesto do kraja mandata", navodi se u Ustavu. 
Bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto i aktualna izaslanica u Domu naroda tvrdi da cijelo rješenje ovoga slučaja treba pronaći u Parlamentu i kroz redovitu proceduru s time da se otvara prijepor da su Budimir i dvojica potpredsjednika izabrani ne u Parlamentu, nego uz nalog visokog predstavnika Valentina Inzka.

Vitalni interes

Predsjednik kluba HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara rekao je kako će nakon stajališta Ustavnog povjerenstva pokrenuti ustavne mehanizme. On vjeruje da će i u ovome slučaju u Domu naroda bošnjački klub istaknuti pitanje vitalnog interesa nakon čega nastupa začarani krug i kriza u FBiH što jedino može riješiti OHR.

- Predsjednik Budimir je još uvijek predsjednik. Reći bilo što više u ovom trenutku bi bilo špekuliranje. Ono što je potrebno je poštovati vladavinu prava, navode iz OHR-a i dodaju da se ne zna hoće li se zatražiti ostavka. - Nećemo špekulirati. U prošlosti je OHR pozivao neke dužnosnike da podnesu ostavke nakon što su potvrđene optužnice protiv njih, zaključuju iz OHR-a.

Vecernji.ba