FOTO/VIDEO  VIŠE SREĆE DRUGI PUT Smolje ostaju u stanu, policija nije htjela izbaciti staricu, premda je djelatnica ministarstva poručivala da 'prtlja'

Smoljo, deložacija, vijesti
Hercegovina.info

Nakon višesatne drame u mostarskom naselju Balinovac izostala je deložacija obitelji Smoljo iz Mostara, a djelatnici Ministarstva graditeljstva HNŽ-a, policija i vatrogasci udaljili su se na svoja radna mjesta. Smolje su vlasnici stana 1/1, imaju zk izvadak, kupoprodajni ugovor i svu popratnu dokumentaciju, no ipak ih se deložira iza stana koji je godinama nakon što je kupljen dodijeljen drugoj osobi. 

Iza pravosudne zavrzlame koja je u pozadini slučaja, koji je kažu odvjetnici osobit po brzini izvršenja, očitovalo se i nekoliko ljudskih situacija iz kojih se uči. Policija koju smo zbog dvojice siledžija kamenovali u cijelom procesu se postavila kao smirujući faktor, te nisu pristajali na nasilne postupke kako bi se izvršila deložacija. I dok je djelatnica ministarstva za staricu u stanu poručivala "dolje je hitna i nek prtlja", i ovo je naš posao, moramo raditi, policijska trojka izdržala je stoički, te između papira izabrala ljudskost, ne ogriješivši se o staricu čiji je muž vlastitim novcima kupio stan iz kojeg je izbacuju. 

Deložaciji su nazočili odvjetnici obaju strana, Darislav Paponja ispred obitelji Smoljo, koji je u više navrata poručivao da su napravljene proceduralne greške, da je stan u vlasništvu obitelji Smoljo, te da u praksi nije zabilježio ovako brzu deložaciju, budući da se ovakvi postupci odvlače godinama, te odvjetnik suprotne strane koji se medijima nije želio obratiti, ali je tražio da se se pristupi izvršenju deložacije. 

Obitelj Smoljo kaže da je ministar Suad Hasandedić prijatelj s gospođom koja potražuje njihov stan, a ministar pred medije nije voljan izaći. Na četvrtom katu, na 40 stupnjeva, između prava i pravde, papira i ljudskosti bile su tek male linije. I ovaj put je zabilježeno tko ih je prešao, a tko nije. 

Obitelj je podnijela kaznenu prijavu protiv ministra. 

"Moja borba i borba mojih roditelja traje punih 14 godina. Tata je pošteno kupio ovaj stan i stan je uknjižen. Otac ga je meni 2002. godine darovnim ugovorom poklonio i on je po zakonu uveden u zemljišne knjige, sve po zakonu. Nakon toga kao grom iz vedra neba dolazi tužbe gospođe Gašić u kojem prilaže rješenje o stanarskom pravu koje je dobila 2007 godine, a pojam stanarskog prava od 2001. godine i ne postoji. Kako i zašto je ona to dobila ja ne znam. Zna samo ona i taj netko tko joj je to potpisao", kaže ogorčena vlasnica stana. 

Gašić je rješenje o stanarskom pravu dobila osam godina nakon što je kupljen stan gdje je jutros pokušana deložacija. Usputno rečeno stan je vlastitim novcima kupio nekadašnji dekan Agronomskog fakulteta u Mostaru pokojni Miroslav Arapović, te ga ostavio kćerki. Sedam mjeseci nakon njegove smrti supruga mu je trebala završiti na ulici.