Više od 9.000 tvrtki duguje 284 milijuna KM

PDV, dužnici
Prinudna naplata

Prema onome što je „Dnevnom avazu" predočeno, dug za PDV stvarao se praktično od početka primjene Zakona o PDV-u. Taj je akt na snagu stupio 1.siječnja 2006. Do danas, dug koji je ušao u prinudnu naplatu iznosi 850 milijuna KM. UIO je uspjela naplatiti 65 posto od toga. Ostatak od 284 milijuna je i dalje u fazi prinudne naplate i ti dužnici naći će se već sutra na svojevrsnom stupu srama.

Za objavljivanje spiska dužnika za PDV najzaslužniji je Savez za bolju budućnost BiH čiji poslanici su insistirali da se javnost upozna s imenima onih koji ne plaćaju tu vrstu poreza.

SBB je stoga u Državnom parlamentu zahtijevao izmjene Zakona o PDV-u, a ista stranka i u Federalnom parlamentu putem svojih poslanika uspjela se izboriti i za objavu spiskova poreznih dužnika u FBiH, kao i najplaćenijih direktora te članova nadzornih i upravnih odbora u javim kompanijama.

Prema ekskluzivnim informacijama „Dnevnog avaza", u vrhu dužnika za PDV je firma „BNT Kovačnica" iz Novog Travnika, koja duguje nešto više od 20,2 milijuna KM.

U njenom društvu je i firma „MB Kekerović" iz Laktaša sa 9,1 milijun KM, te Direkcija za robne rezerve RS sa 7,5 milijuna KM duga za PDV.