VIŠE NO IKAD Iseljavanje bh. građana ide uzlaznom putanjom, ali i susjeda

Dejan Kovač,iseljavanje

Katolička crkva u BiH negdavno je oglasila promemoriju, u kojoj navodi porazne podatke kada je u pitanju katolički živalj u BiH.

No, čini se da su trendovi iseljavanja na uzlaznoj putanji i kada je u pitanju BiH i susjedne zemlje, i da je stanje gore nego ikada kada su u pitanju bh. državljani.

Hrvatski ekonomist i bivši kandidat za predsjednika RH objavio je grafiku na facebooku, koja ne sluti na dobro.

"Prema procjenama blizu 2 milijuna osoba od ukupnih 20 mil migranata u Njemačkoj su osobe sa prostora ex-Yuge. Podaci prikazani su u stvarnosti dosta veći, a ono što više treba brinuti ove zemlje je uzlazni trend dolazaka u Njemačku. Problem točnosti podataka je višestruk, tako da ove oscilacije od godine do godine ovise o više čimbenika. U svakom slučaju ima nas i više, nikako manje. Trenutno pokušavam prikupiti podatke iz više baza. Za Srbiju iz najtočnije baze nemam podatke do 2000. tak da bolje staviti 0 nego špekulacije u ovoj fazi. Znači oko 10% migrantske populacije u Njemčkoj čine Jugići. Osnovno pitanje je zašto su brojevi niži od stvarnih?
Prvo je što želimo mjeriti. Ako želimo mjeriti broj osoba sa porijeklom iz određene države, slobodno "nabacite" gore još 100-300 000 osoba od države do države", ustvrdio je.

Dodao je da je problem mjerenja stopa naturalizacije ili broj osoba koja uzmu njemačko državljanstvo ili imaju dvojno državljanstvo, tako da se u dosta baza podataka možete drugačije izjasniti.

"Drugi aspekt, su druga generacija migranata tj. djeca rođena u Njemačkoj, vrlo često imaju samo njemačko državljanstvo, tako kad analizirate kućanstva ponekad roditelji su jednog državljanstva, a djeca drugog.
Baš me zanima za kog se u kući navija kad su tekme? Treći problem u mjerenju su osobe koje su radnici na kratkoročnim ugovorima, ispod jedne godine, i osobe koje su povratnici. Povratnici su bili aktualni odmah poslije rata, ali pad poslije 2000. nije pad zbog povratnika, već je pad zbog naturalizacije tj. naši ljudi postali Njemci", konstatirao je. 

Ističe da povratnici od godine do godine postaju endemska vrsta, jer sa ulaskom u EU i otvaranjem tržišta rada broj migranata s ovih prostora od 2015. je u porastu.

"Zahvalimo se na ovome, svim prijašnjim Vladama, a pogotovo Milanovićima, Kolindama, Vučićima, Plenkovićima, Dodikima, Izetbegovićima i njihovim mama i tatama - političkim i stvarnim. Prvo ste raselili ljude s nacionalizmom i ratom, a onda ste još toliko raselili sa korupcijom. Hvala vam od srca! Samo kad svi odu, ne znam tko će vam dati za plaće...", zaključio je mladi ekonomist. 

Prema izvorima Katoličke Crkve, danas je u BiH oko 350.000 katolika, a 1991. godine bilo ih je oko 760.000. To jest, tijekom posljednjih 30 godina nestalo je više od polovice katolika a time i Hrvata, odnosno oko 54,6 posto. Situacija je osobito teška u Republici Srpskoj gdje ih je 1991. godine bilo oko 220.000, a sada je samo oko 15.000 katolika, odnosno samo ih je 2,4 posto od ukupnoga broja stanovnika ovog entiteta. A u entitetu Federacije BiH, prema posljednjem popisu, Hrvata je samo 22,4 posto. 

Zabrinjava činjenica da odlaze u miru, zbog lošeg standarda, manjka radnih mjesta, pravne nesigurnosti, nepotizma, korupcije. 

"Novo iseljavanje je drugi veliki problem katolika. Prema crkvenim podacima, katolici su, nakon preživljene ratne tragedije i početnoga laganog povratka poslije rata, najbrojniji bili 2003. godine, kada ih je bilo 464.821. Otada njihov ukupan broj stalno opada, a posljednjih godina taj pad se ubrzava te je narastao na oko 14.000 godišnje", zaključili su bh. biskupi u nedavnoj promemoriji.